Robots Tech United ook dit jaar wereldkampioen

De RoboCup, het wereldkampioenschap voor autonome robots, is voor studententeam Tech United van de Nederlandse TU Eindhoven een groot succes geworden. Zowel de voetbalrobots als zorgrobot HERO verlengden in Thailand hun wereldtitel.

Trefwoorden: #robot, #Tech United, #wereldkampioen, #zorgrobot

Lees verder

nieuws

( Foto: Tech United )

ENGINEERINGNET.BE - Teamlid Laura van Houtum: “We zijn ontzettend trots dat we twee wereldtitels hebben veroverd. Het laatste WK was in 2019 in Sydney, de afgelopen drie jaar waren uitdagend. Door corona was de universiteit regelmatig dicht en konden we als team minder vaak bij elkaar komen.”

In het robotvoetbal waren de Eindhovense robots dit jaar duidelijk een klasse apart, veel wedstrijden werden met grote cijfers gewonnen. Ook de finale werd zeer overtuigend gewonnen: het werd 15-0 tegen een ander team uit Nederland, de Falcons van de Veldhovense chipfabrikant ASML.

Tijdens het WK robotvoetbal spelen de robots geheel autonoom wedstrijden van vijf tegen vijf door gebruik te maken van sensoren en andere innovatieve software. Het uiteindelijk doel van het team is om in 2050 met autonome voetbalrobots de menselijke wereldkampioen te kunnen verslaan.

De finale bij de zorgrobots was een stuk spannender, maar uiteindelijk won HERO nipt van zijn tegenstander TidyBoy, een robot ontwikkeld door Zuid-Koreaanse studenten van verschillende universiteiten.

Tijdens het toernooi moesten de zorgrobots verschillende huishoudelijke taken uitvoeren in de zogeheten @Home-competitie, zoals het vuilnis buiten zetten en mensen verwelkomen. Daarnaast beoordeelde een jury in de finale zelf bedachte uitdagingen, zoals de buurvrouw inlichten bij een ongeval.