150.000 euro om infecties sneller op te sporen met CRISPR-Cas

Wageningen University & Research gaat met spinoff Scope Biosciences hun diagnostiektechnologie ScopeDx, die snel en nauwkeurig viraal of bacterieel RNA kan herkennen, praktijkrijp maken.

Trefwoorden: #CRISPR-Cas, #infectie

Lees verder

research

( Foto: lculig -123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Scope Biosciences gebruikt deze beurs van de European Research Council (ERC) om komend jaar de technologie verder te verbeteren. Het bedrijf hoopt in 2023 zelfstandig een aanvraag te doen voor een nog grotere ERC-beurs.

Jurre Steens is één van de oprichters van de spinoff en legt uit waar ScopeDx voor gebruikt kan worden: “Een praktische toepassing is bijvoorbeeld het herkennen van het COVID-virus. Met reguliere PCR-testen kan het wel enkele uren duren voordat zeker is dat het om COVID gaat. ScopeDx kan dat in een half uurtje. Hetzelfde geldt voor andere humane infecties, waarbij soms elke minuut telt. Het is dus potentieel zelfs een levensreddende techniek."

Andere toepassingen van de techniek liggen bij het vroegtijdig opsporen van infecties in bijvoorbeeld zaden of planten. Steens: “Je wilt natuurlijk dat het zaad dat een akkerbouwer inzaait, vrij is van infecties. Anders weet je van tevoren al dat er minder of helemaal geen oogst zal zijn. Met ScopeDx is het relatief eenvoudig om RNA van bekende ziekten op te sporen.”

Prof. John van der Oost is één van de grondleggers van de CRISPR Cas-technologie en hij is trots: “Het is heel bijzonder om een nieuwe generatie wetenschappers met CRISPR aan de slag te zien gaan. Het is een ontdekkingsreis om nieuwe toepassingen te bedenken. En het is fantastisch om de collega’s van Scope Biosciences te zien groeien van studenten tot mede-avonturiers op die reis.”