Snellere integratie van elektrische voertuigen in het elektriciteitsnet

Elia Group, re.alto en Elli, een dochteronderneming van Volkswagen, gaan hindernissen voor de integratie van elektrische voertuigen in het net opsporen en demonstratiemodellen ontwikkelen.

Trefwoorden: #decarbonisering, #elektrische voertuigen, #Elia

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - De wijdverspreide opkomst van elektrische voertuigen is voor de samenleving één van de snelste en meest doeltreffende klimaatmaatregelen in het komende decennium.

Ook kunnen batterijen van elektrische voertuigen helpen om het net in evenwicht te houden naarmate het aandeel hernieuwbare energiebronnen in de energiemix toeneemt.

Dit kan echter alleen als consumenten worden aangemoedigd om hun flexibiliteit te valoriseren door hun laadgedrag af te stemmen op de beschikbaarheid van betaalbare groene stroom. De elektra die in hun autobatterij is opgeslagen, kan later ook weer in het net geïnjecteerd worden.

Re.alto, dat in 2019 werd opgericht door Elia Group, is een specialist in digitale marktplaatsen en de koppeling van energiegegevens en digitale producten via Application Programming Interfaces.

Elli, dat in 2018 werd opgericht en deel uitmaakt van Volkswagen Group, brengt ervaring mee als leverancier van laadinfrastructuur, mobiliteitsdiensten, flexibiliteitsdiensten en elektriciteit.

De drie partijen gaan de barrières en opportuniteiten van elektrische mobiliteit nagaan, onder meer  door de ontwikkeling van demonstratiemodellen. Er wordt gewerkt op 4 dimensies:

  1. Prijssignalen: nagaan hoe die eigenaars van elektrische voertuigen de mogelijkheid geven en motiveren om hun activa te gebruiken als gedecentraliseerde opslagcapaciteit via vehicle-to-grid-technologie en zo het energiesysteem ondersteunen.
  2. Marktdesign: onderzoeken hoe consumenten zelf hun energieleverancier kunnen kiezen, ongeacht hun reisbestemming, en werken aan het wegnemen van hindernissen die een wagenpark met elektrische voertuigen en consumenten verhinderen om hun leveranciers, dienstverleners voor slim laden en aggregatoren aan laadterminals zelf te kiezen.
  3. Betrouwbare data: ervoor zorgen dat de data van elektrische voertuigen wordt erkend als betrouwbare en veilige info zodat deze door het energiesysteem is te gebruiken.
  4. Gegevensbeveiliging en veilige connectiviteit: mechanismen onderzoeken die de veilige overdracht van data mogelijk maken, en taken en verantwoordelijkheden bepalen voor het aansturen van het laadgedrag van elektrische voertuigen. Tegelijkertijd moet worden gewaarborgd dat de connectiviteit veilig blijft.