Groene waterstof op zee goedkoper en duurzamer

Wageningen University & Research heeft aangetoond dat de kosten voor het fabriceren van groene waterstof via elektrolyse op zee omlaag kan door het ter plekke maken van Ultra Puur Water.

Trefwoorden: #offshore, #waterstof

Lees verder

research

( Foto: Wageningen University & Research )

ENGINEERINGNET.BE - Met een prototype is aangetoond dat Ultra Puur Water gemaakt kan worden uit zeewater met vrijgekomen restwarmte bij elektrolyse van water, voor waterstof productie.

Projectleider Jolanda van Medevoort: ‘Dit proces met membraandestillatie is milieuvriendelijker ten op zichtte van omgekeerde osmose, dat nu vaak wordt toegepast. Membraandestillatie gebruikt veel minder elektra, omdat het de restwarmte benut van de electrolyzer, en is milieuvriendelijker omdat geen chemicaliën nodig zijn voor de voorbehandeling van zeewater."

"Ook wordt het zeewater nauwelijks zouter in tegenstelling tot omgekeerde osmose waardoor het onderwater milieu niet wordt aangetast, en er is geen drinkwater nodig voor dit proces.”

De door de Electrolyzer geproduceerde warmte moet snel worden afgevoerd om het elektrolyse-proces goed te laten lopen. Door deze warmte te gebruiken voor membraandestillatie is koelen met zeewater niet meer nodig en wordt er direct het benodigde ultra puur voedingswater voor de electrolyzer geproduceerd.

De kosten van Ultra Puur Water zullen daarbij lager zijn dan bijvoorbeeld de toepassing van omgekeerde osmose, dat het algehele elektrisch rendement van het volledige waterstof systeem verlaagt.

In een economische evaluatie is gebleken dat extra voordeel is te halen uit de met restwarmte geproduceerde hoeveelheid water. Ongeveer een derde van het geproduceerde water wordt gebruikt voor waterstof productie. Twee derde van het geproduceerde water is beschikbaar voor overige doeleinden. Dit betreft zeer zuiver water en is interessant in gebieden of periodes met waterschaarste, offshore en voor drinkwater of industriële toepassingen.

De volgende fase is om dit concept op grotere schaal van 0.5 tot 1 MW te demonstreren. Mogelijk interessante partners voor een dergelijk project zijn netwerk- en windpark beheerders, producenten van membraandestillatie en polymeer elektrolyt membraan elektrolyse en een offshore platform als demo locatie.