Europese primeur: pilootlijn van bio-aromaten uit lignine

Onlangs is een pilootlijn van bio-aromaten uit lignine (LignoValue Pilot) geopend op de VITO-site. Producten uit fossiele grondstoffen vervangen door biogebaseerde, performante en veilige alternatieven vormt een belangrijke economische uitdaging.

Trefwoorden: #bio-aromaten, #biomassa, #lignine, #pilootlijn, #project, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Verschillende studies hebben biomassa die lignine bevat, geïdentificeerd als de biomassa bij uitstek voor de duurzame productie van chemicaliën en vooral van zgn. bio-aromaten. De volgende stap was het ontwerpen en ontwikkelen van een pilootinstallatie om bio-aromaten op een voor de industrie relevante schaal te produceren.

Met het EFRO-project LignoValue Pilot hebben Biorizon co-initiator VITO, Worley Belgium en PMV een pilootlijn gerealiseerd voor het demonstreren van technologieën om lignine in een continu proces te depolymeriseren (of in bruikbare stukjes te knippen).

Met de pilootinstallatie kunnen proof-of-concepts van de verschillende processtappen geleverd worden. De LignoValue Pilot bevindt zich bovendien op een gespecialiseerde site, waar veiligheid, aanvoer van grondstoffen en afvoer van producten gewaarborgd zijn.
 
Lignine is een van de meest voorkomende organische materialen op aarde. Het is een molecule die de natuur zelf aanmaakt in de celwand van plantencellen en die sterkte en stevigheid geeft aan planten en bomen.

Dankzij zijn chemische structuur kan lignine in de chemische industrie heel wat stoffen met aromatische verbindingen vervangen, die nu van fossiele oorsprong zijn. 40 % van alle chemicaliën zijn momenteel fossielgebaseerde aromaten, onder meer fenol en bisfenol A, resp. giftig en schadelijk voor mens en dier.

Lignine wordt massaal geproduceerd als nevenstroom van bijvoorbeeld de huidige pulp- en papierindustrie. Het grootste gedeelte van die lignine wordt momenteel verbrand en dus enkel energetisch gevaloriseerd. Als grondstof voor bio-aromaten heeft lignine veel meer potentieel. 

De van lignine afgeleide bio-aromaten zullen leiden tot innovatieve ontwikkelingstrajecten in de chemische industrie door een uitgebreid arsenaal aan nieuwe functionaliteiten en dus ook materiaaltoepassingen en hun verminderde toxiciteit t.o.v. fossielgebaseerde bouwstenen.