Thor Park start bouw modulaire productieomgeving voor slimme maakbedrijven

In de FacThory kunnen start-ups, scale-ups en bedrijven terecht om processen voor automatisatie, digitalisering en robotisering uit te werken en te testen. Investering: 20 miljoen euro.

Trefwoorden: #EnergyVille, #maakindustrie, #Thor park

Lees verder

Nieuws

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - Het gebouw van 30.000 m² komt er in vier fases. De eerste fase zal klaar zijn in december 2023 en zal bestaan uit 3.500 m² productievloer, 1.000 m² labo- en testruimtes en 3.500 m² kantoren.

FacThory is een project van Stad Genk, LRM, POM-Limburg, KU Leuven, Flanders Make en SIRRIS. Het project krijgt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Agentschap Innoveren en Ondernemen (Hermes Fonds).

De benedenverdieping wordt ingericht als productievloer voor bedrijven die een eindproduct maken of assembleren, of die een proces willen optimaliseren of opschalen door een pilootlijn op te zetten.

Op de eerste verdieping vind je labo’s en testruimtes voor bedrijven die werken aan een prototype of ondersteunende diensten aanbieden in het maakproces, zoals integratoren, robotisering en automatisatie.

De tweede verdieping bestaat uit kantoren voor bedrijven en techbedrijven die actief zijn in industrie 4.0.

FacThory is de perfecte uitvalsbasis voor kleinere bedrijven die op zoek zijn naar een vaste locatie, of voor grotere bedrijven die ongestoord aan nieuwe producten of processen willen werken, los van het hoofdkantoor. Zij vinden er een externe R&D-site en komen er in aanraking met andere innovatieve bedrijven die aan industry 4.0-gerelateerde toepassingen werken.

Door al die bedrijven onder één dak samen te brengen, ontstaat er een sterk ecosysteem. Er komen kruisbestuivingen tot stand waarbij bedrijven gebruikmaken van elkaars activiteiten om verder te groeien.

Zo zal bijvoorbeeld een bedrijf dat XR-technologie ontwikkelt in de kantoren gediend zijn met de machines van een bedrijf op de productievloer. Het bedrijf op de productievloer kan weer advies inwinnen bij procesexperten in de testruimte en gebruikmaken van softwareontwikkelaars in de kantoren.

Tom Vanham, algemeen directeur LRM en voorzitter van Thor Park: “FacThory zal een extra katalysator zijn voor de lokale maakindustrie die voor onze provincie een belangrijke rol speelt."

Doel is om dé technologie-hotspot te worden waar duurzame bedrijfsinnovatie ondersteund en nieuwe business ontwikkeld kan worden in een dynamisch ecosysteem.