Nieuwe manieren om menselijke 'minibotten' te kweken

De Nederlandse TU Eindhoven onderzocht verschillende manieren om in het lab minibotten te kweken, waarmee nieuw ontwikkelde geneesmiddelen voor botziekten kunnen worden getest.

Trefwoorden: #aandoening, #behandeling, #botten, #research

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Bregje de Wildt )

ENGINEERINGNET.BE - Behandelingen voor botaandoeningen worden vaak ontwikkeld via dierproeven. Wereldwijd komt dit jaarlijks neer op circa 100 miljoen dieren.

"Minder dan 1 op de 10 behandelingen die met dierproeven zijn ontwikkeld, is ook effectief bij mensen, wat waarschijnlijk komt doordat de gebruikte dieren en mensen genetisch te verschillend zijn", zegt Bregje de Wildt, promovenda aan TU Eindhoven.

Daarom besloten De Wildt en haar medewerkers van de onderzoeksgroepen Orthopedic Biomechanics en Bioengineering Bone om menselijk botweefsel te gebruiken voor de evaluatie van behandelingen, via het kweken van minibotten in een labo.

Hiervoor waren vier belangrijke onderdelen nodig: gespecialiseerde stamcellen, een structuur waarop de botcellen konden samensmelten tot een minibot, een omgeving waarin ze kunnen groeien, en een bioreactor.

De Wildt: "De bioreactor circuleert een voedingsvloeistof en bootst de mechanische belasting na van bot in het menselijk lichaam. Wil een minibot representatief zijn voor echt bot, dan moeten de cellen worden uitgedaagd om deze krachten te weerstaan."

In één onderzoek is er gezocht naar een alternatief voor foetaal runderserum als voedingsbron voor de cellen. "We identificeerden een van mensen afkomstige vervanger voor het runderserum, die tot een nog betere groei van de minibotjes leidt", zegt De Wildt.

In een ander onderzoek ontwikkelden De Wildt en haar collega's een methode om zijden steigers te mineraliseren. Mineralisatie in het menselijk lichaam is het proces waarbij zacht weefsel overgaat in hard weefsel.

Ook keek De Wildt hoe veranderingen in de biochemische en biomechanische kweekomgeving invloed hadden op botresorptie en botvorming.

"Ik hoop dat dit onderzoek bijdraagt aan betere behandelingen voor botaandoeningen. Osteoporose is de meest voorkomende botziekte, die ongeveer 1 op de 5 mensen treft. Dit tast de kwaliteit van leven aan en fracturen kunnen in bepaalde gevallen dodelijk zijn."