imec spin-off Axelera AI haalt nog eens 27 miljoen dollar op

Nauwelijks 14 maanden na zijn seed investeringsronde, waarbij Axelera AI twaalf miljoen dollar ophaalde, vangt de Nederlandse startup nu in een serie A investeringsronde nog eens 27 miljoen dollar. Het bedrijf kon ondertussen 80 mensen aanwerven.

Trefwoorden: #Axelera, #blockchain, #imec, #Internet of Things, #spin-off

Lees verder

Nieuws

( Foto: Axelera AI )

ENGINEERINGNET.BE - Innovation Industries leidde de financieringsronde en werd bijgestaan door imec.xpand en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij van België (SFPIM).

Daarnaast kende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) Axelera AI $ 6,7 miljoen aan Innovatiekrediet toe Twee van deze investeerders sloten zich afgelopen september eerder aan bij de seed-ronde van $ 12 miljoen van het bedrijf: de Europese deeptech durfkapitaalfondsen Innovation Industries en imec.xpand.

Axelera AI, dat imec en het blockchainbedrijf Bitfury in september 2021 lanceerden, speelt in op het Internet of Things (IoT) dat allerlei apparaten met het internet verbindt. Denk aan smartphones, slimme camera's en allerlei sensoren die steeds meer data verzamelen.

Kunstmatige intelligentie (AI) kan allerlei inzichten uit deze data halen. Deze verwerking vindt veelal naderhand plaats in een datacenter. Edge computing verschuift de gegevensverwerking naar de "rand van het netwerk", veel dichter bij de bron, bij de sensoren zelf waar de data ontstaan.

Deze nieuwe generatie chips moet de rekenkracht van een server in één chip integreren, slechts een fractie van het huidige stroomverbruik consumeren -de chip werkt op een batterij- voor de prijs die je vandaag betaalt voor AI-hardware.

Zijn eerste chip -de Thetis Core- kwam er aan in december 2021. Hij werd met succes getest en gevalideerd in april van dit jaar: goed voor 39.3 tera bewerkingen per seconde (TOP/s) met een energie-efficiëntie van 14.1 TOPs/W, een nauwkeurigheid van INT8 en dat alles op een chip die kleiner is dan 9 mm².

Het bedrijf verwacht dat de chip snel de markt op kan en dat de opvolger van de Thetis Core volgend jaar al in productie kan. Mogelijke toepassingen zijn er te over in retailomgevingen, smart cities, drones, maakindustrie,…

Lees ook: Nieuwe start-up Axelera AI haalt 10,2 miljoen euro startkapitaal op

ACHTERGROND
Axelera is in 2019 geïncubeerd door de Bitfury Group onder de naam Bitfury AI. Sinds begin 2020 werkte het samen met imec aan de ontwikkeling van een energie-efficiënte computerarchitectuur die krachtige edge AI-toepassingen mogelijk maakt. Sinds september 2021 opereert Axelera AI als een onafhankelijke entiteit.

Het hoofdkantoor is gevestigd in het AI Innovation Center op de High Tech Campus in Eindhoven. Het heeft R&D-centra in Leuven en Zürich en kantoren in Milaan en het Engelse Bristol. De startup is van plan om het komende jaar de oversteek te wagen naar de VS en Taiwan.