FER-PLAY: stimuleren van gebruik van alternatieve herwonnen meststoffen

Doel van dit project is om het milieueffect van landbouw in de EU te verminderen, de afhankelijkheid van import te verminderen en de ontwikkeling van de circulaire economie te stimuleren.

Trefwoorden: #CO2, #landbouw, #meststof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Inagro )

ENGINEERINGNET.BE - Meststoffen zijn essentieel voor de Europese landbouw. Ongeveer 60% van de stijging van de landbouwopbrengst in de EU in de afgelopen 50 jaar houdt verband met het gebruik van meststoffen. Vandaag worden meststoffen gebruikt op 75% van de Europese landbouwgrond.

Ondanks hun voordelen voor de voedselproductie hebben conventionele meststoffen, die synthetisch worden vervaardigd, negatieve milieueffecten bij de productie en bij het gebruik.

Enerzijds worden deze meststoffen vervaardigd uit eindige, vaak ingevoerde, hulpbronnen en met behulp van soms energie-intensieve productieprocessen. Anderzijds zijn ze geoptimaliseerd voor de snelle afgifte van nutriënten, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor landbouwers, maar een bedreiging vormen voor de gezondheid van de bodem.

Ook nemen planten slechts 20% van de beschikbare stikstof, 30% van de fosfor en 50% van de kalium op. Daardoor leidt het gebruik van conventionele meststoffen tot een verslechtering van de water- en bodemkwaliteit, met inbegrip van de vermindering van het vermogen van de bodem om CO2 vast te leggen.

Het FER-PLAY-consortium gaat de effecten en beste praktijken voor herwonnen meststoffen beoordelen en het bewustzijn over hun aanwezigheid op de markt en hun voordelen vergroten, om de invoering ervan bij de belangrijkste belanghebbenden te vergemakkelijken.

Het gaat daarbij om herwonnen meststoffen die zijn gemaakt van secundaire grondstoffen, zoals behandelde mest, stedelijk en industrieel afvalwater, biologisch afval of bijproducten, zuiveringsslib en digestaat.

Dit type meststof biedt een kans om het milieueffect van mest tijdens de productie en de toepassing ervan te verminderen. Door de kringloop tussen inheemse beschikbare hulpbronnen en vereiste voedingsstoffen te sluiten, maken alternatieve meststoffen een efficiëntere en concurrerende industrie en een robuuster en veiliger voedselsysteem mogelijk.