Ontwikkeling ultra-efficiënte witlichtlaser op een chip

De Nederlandse Universiteit Twente heeft een doorbraak bereikt in ultra-efficiënte witlichtlasers op een chip door met een nieuwe methode de benodigde pulsenergie circa duizendmaal te verminderen..

Trefwoorden: #laser: licht, #research, #Twente, #universiteit

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - Normaal gesproken zenden lasers coherent licht uit. Dat wil zeggen dat de lichtgolven die zij uitzenden identiek zijn in frequentie en vorm.

Coherent licht kan als smalle bundel extreme afstanden afleggen met zeer weinig ruis. Maar dit betekent ook dat lasers slechts één kleur licht uitzenden. Dit beperkt het aantal toepassingen.

Supercontinuümlasers kunnen een heel kleurenspectrum produceren en daardoor dus wit zijn. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in 3D-beeldvormingsapparatuur. Het blijkt echter dat het genereren van deze brede bandbreedte van kleuren een hoog piekvermogen, ofwel pulsenergie, kost.

Ook zijn de lasers enorm groot en moeten ze in een laboratorium worden gestabiliseerd. Dit maakt ze duur en minder bruikbaar dan verwacht.

Onderzoekers van Universiteit Twente is het nu gelukt om dit hoge piekvermogen te verminderden. Hiervoor gebruikten ze zogenaamde 'sign-alternating-dispersion golfgeleiders'. Deze golfgeleiders zijn ontworpen om de spreiding van licht te regelen door de lichtbundel afwisselend breder en smaller te maken.

"Met deze methode hebben we de hoeveelheid benodigde pulsenergie ongeveer duizendmaal verminderd in vergelijking met traditionele methoden", zegt onderzoeker Haider Zia, "Onze methode biedt een efficiëntere manier om supercontinuüm licht op een chip te genereren."

De bevindingen zijn een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van geïntegreerde fotonica en maken toepassingen mogelijk in draagbare medische beeldvormingsapparatuur, chemische detectie en LiDAR.