Wereldprimeur: VUB-studenten gebruiken vlasvezels in elektrische racewagen

De studenten van VUB Racing bouwden een elektrische racewagen voor de Formula Student race-competitie. De VUB-studenten gaan resoluut voor innovatie, door 100% in te zetten op bio-composieten, een wereldprimeur binnen het Formula Student circuit.

Trefwoorden: #elektrisch, #formula student, #racewagen, #racing

Lees verder

Techniek

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Traditioneel maakt de autosport gebruik van carbonvezels. De productie is enorm vervuilend, met een grote uitstoot. Het materiaal is bovendien erg moeilijk recycleerbaar. Voor recyclage heb je temperaturen nodig tussen 450°C en 700 °C, in een zuurstofvrije omgeving.

De uitstoot bij de productie van vlasvezels is 37 keer kleiner en ze zijn volledig biologisch afbreekbaar na opwarming tot 300 °C. Door het gebruik van bio-composieten bevorderen ze de cultuur van innovatie binnen hun team.

Het team wordt geïnspireerd om te experimenteren, te vernieuwen en geavanceerde benaderingen te ontwikkelen. Dat komt niet alleen het raceteam ten goede, maar draagt ook bij tot de duurzame praktijken van de industrie in het algemeen.

Net zoals in het verleden werd ook deze wagen onder het motto ‘Built not bought’ gebouwd. Dat betekent dat ze, in plaats van onderdelen aan te kopen, zo veel mogelijk van de wagen zelf proberen te maken.

Deputy teammanager en VUB-student Sam Dilmaghanian: “Dit jaar gaan we ook voor volledig zelfgemaakte motoren. Er zijn maar een handvol Formula Student teams die gek genoeg zijn om hun motoren zelf te ontwerpen en te fabriceren. Ons chassis, onze batterij, de spoilers en diffusors worden allemaal zelf gemaakt.”

De studenten werkten in het Fablab Brussels (VUB) aan de zelfgebouwde wagen, daar kunnen ze onderdelen voor de wagen zelfstandig maken met behulp van de aanwezige 3D-printers, lasercutters en freesmachines. En op die manier doen de studenten de nodige ervaring op voor de arbeidsmarkt.