VUB-onderzoekers behalen Guinness World Record met langste robotketen

Onderzoekers en academici van de VUB & imec hebben een plek veroverd in Guinness World Records. Ze maakten samen met de bezoekers van het Nerdland Festival de langste keten van robots ooit, die bovendien ook nog op licht reageren.

Trefwoorden: #imec, #Nerdland, #record, #robot, #VUB

Lees verder

Techniek

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - VUB/imec-professor Bram Vanderborght en onderzoekers Ellen Roels en Gabriël Van De Velde vestigden hun record met een keten van 334 zelfontworpen robots. Het vorige record stond al sinds 2007 op naam van een school in Hong Kong met een keten van 255 robots.

Het initiatief ging uit van de onderzoeksgroep BruBotics, het Brussels Human Robotics Research Center van de VUB, die de robots zelf ontwierp. “De robots reageren op licht met de sensoren die zijn ingebouwd”, zegt Ellen Roels, BruBotics-onderzoeker en VUB-doctoraatstudent.

Dat is belangrijk, want om het record te behalen, moesten de robots reageren op iets in hun omgeving. Hoe meer licht, hoe sneller de armpjes en het hoofdje bewegen. Ze hebben ook een hartje dat via aanpassingen aan de basiscode van kleur kan veranderen.

Bezoekers van het Nerdland Festival hielpen mee met het in elkaar steken, het programmeren en het versieren van de robots. Nochtans komt er heel wat kijken bij het bouwen van een robot

Vanderborght: “Het is een multidisciplinaire bezigheid waarin zowel technische, als sociale, humane en medische wetenschappen samenkomen.”

De robots moesten elkaar ook raken, maar dat zou leiden tot een keten van bijna 35 meter. De robotketen werd daarom op een sokkel geplaatst.