Comelit Group beschermt gebouwen en business met AI en analytics

Comelit Group is internationaal marktleider in beveiliging en slimme technologie voor zowel woningen als commerciële gebouwen. Het bedrijf met hoofdkwartier in Italië zet stevig in op innovatie en rekent daarvoor onder meer op zes R&D-centra.

Trefwoorden: #AI, #analytics, #beveiliging, #SAS, #technologie

Lees verder

Productnieuws

( Foto: SAS )

ENGINEERINGNET.BE -  Achter de schermen gebruikt Comelit de kracht van data analytics en AI in de cloud voor het ondersteunen en moderniseren van beslissingen.

Van slimme deurbellen, videobewaking en inbraakalarmen tot domotica, toegangscontrole en brandbeveiliging: Comelit Group ontwerpt en maakt een brede waaier aan producten die over de hele wereld gebouwen beveiligen.

Heel wat privéresidenties, hotels, ziekenhuizen, scholen en wolkenkrabbers beschikken over de geavanceerde technologie van het Italiaanse bedrijf. Met R&D-centra in Europa, het Midden-Oosten, Azië en de Verenigde Staten zit innovatie in het DNA van Comelit Group.

Toen andere video-intercomsystemen bijvoorbeeld nog analoog werkten, was Comelit het eerste bedrijf in Europa dat op digitale technologie overschakelde.

Vandaag levert de groep beveiligingstechnologie aan klanten in meer dan 90 landen. Net zoals Comelit andere bedrijven van geavanceerde oplossingen voorziet, doet het ook voor de eigen business een beroep op de nieuwste technologie met de meest moderne analytics. Dat is ook nodig naarmate die business complexer wordt.

“Door enkele recente overnames zijn er nieuwe uitdagingen op het gebied van organisatie en IT ontstaan”, zegt Renato Ferraresi, COO bij Comelit Group. “Die complexiteit maakte het noodzakelijk om big data te kunnen lezen. Ons transformatietraject draaide dan ook rond de modernisering van analytics. In enkele jaren tijd zijn we geëvolueerd van het oude on-prem platform naar de meest moderne versie van SAS Viya 4 in Google Cloud.”

Meer toepassingen en gebruikers
Comelit Group heeft intussen al ruim tien jaar ervaring met analytics. Aanvankelijk zocht het bedrijf een oplossing om de waarde van hun data te maximaliseren door rapporten met inzichten beschikbaar te maken voor de besluitvormers in de organisatie - van de R&D-centra tot het management.

“Ook nu maken we nog altijd gebruik van heel wat rapporteringsmodellen, maar mettertijd hebben we zowel de toepassingen als het aantal gebruikers uitgebreid”, zegt Gianantonio Carli, CIO bij Comelit. “Vandaag is het analytics-platform het technologische hart van onze financiële afdeling. Daar wordt de kracht van data-analyse ingezet voor zowel administratie als controle.”

Steeds meer mensen binnen Comelit Group kunnen autonoom hun voordeel halen uit analytics. Dat gebeurt natuurlijk wel nog steeds onder het toeziend oog van de IT-afdeling. “Alles met betrekking tot bronnen, uitbreiding, kwaliteit en beschikbaarheid van data blijft het domein van IT”, gaat Carli verder. “Die controle is belangrijk om het management toegang te geven tot duidelijke en consistente data.”

Inzichten leiden tot betere beslissingen
Behalve de gebruikerspool verandert ook het gebruik van de data zelf naarmate Comelit Group groeit en uitbreidt. “Analytics is voor ons een impuls voor innovatie. We gebruiken het niet alleen meer voor rapportering op basis van historische data, maar ook voor simulaties en predictieve toepassingen die beslissingen en besluitvormingsprocessen verbeteren”, zegt Carli.

“Hiervoor rekenen we op het volle potentieel van de cloud en machine learning. IT en analytics moeten samen met de business evolueren om waarde en effectieve resultaten te garanderen.”

Zowel de board als R&D, productie, sales en marketing hebben op ieder moment en om het even waar toegang tot inzichten en rapporten. “Voor ons zit de belangrijkste waarde in het feit dat we op een gemakkelijke en flexibele manier data kunnen gebruiken”, zegt Renato Ferraresi.

“Data is wat de motor en innovatiekracht van het bedrijf aandrijft. Maar die data heeft enkel waarde als we erin slagen om informatie om te zetten in nuttige inzichten die tot betere beslissingen leiden. SAS Viya is daarom de spil van onze transformatie. Het is de verbindende factor tussen data en kennis die ons toelaat om met meer objectiviteit bedrijfsbeslissingen te nemen.”

Predictieve analytics
De transformatie van Comelit Group is vertrokken vanuit een sterke datacultuur die al aanwezig was in het bedrijf. Daardoor kan de organisatie zich nu volop focussen op de uitbreiding naar predictieve toepassingen van analytics.

“Predictieve modellen helpen ons om een meer gedetailleerd en objectief begrip te krijgen van mogelijke scenario’s voor de toekomst”, zegt Gianantonio Carli. “Het zorgt er ook voor dat we beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen voor ons innovatietraject. IT kan dat proces het best ondersteunen door middel van de juiste technologiekeuzes.”

Ferraresi besluit: “Het basisingrediënt voor innovatie is nieuwsgierigheid. Dat is heel belangrijk in een wereld die sneller draait dan ons menselijk vermogen om ons aan te passen aan verandering. Zonder die nieuwsgierigheid riskeren we tot stilstand te komen. Het is de drijfveer die ons dingen in vraag doet stellen en helpt om innovatieve antwoorden te vinden.”

In het originele interview met Comelit en in de Digital Toolbox for Manufacturing kan je nog meer informatie en inspiratie vinden om zo veel mogelijk waarde uit productiedata te halen.