Ontwikkeling grondstation voor uitwisseling quantumsleutels in de ruimte

De Nederlandse kennisinstelling TNO en Airbus Netherlands starten met het ontwerp en de bouw van een optisch grondstation voor de EAGLE-1 missie: het eerste, Europese distributiesysteem voor quantum encryptie in de ruimte.

Trefwoorden: #Airbus, #luchtvaart, #quantum, #ruimte, #samenwerking, #TNO

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Het optische grondstation voor EAGLE-1 is een geavanceerd en complex systeem dat quantum encryptiesleutels ontvangt van de EAGLE-1 satelliet.

Het bestaat uit een opto-mechatronisch systeem, inclusief snelle adaptieve optica, nauwkeurige spiegels, een robuuste glasvezeladapter, een nieuw laserbakensysteem en een gestabiliseerde telescoop.

TNO en Airbus Netherlands leiden het consortium voor het ontwerp en de bouw van het optische grondstation. TNO is verantwoordelijk voor het ontwerp, de adaptieve optica en de algehele systeemtechniek.

Het Nederlandse team van Airbus ontwikkelt de ondersteunende technologieën en het besturingsplatform, en zal het grondstation industrialiseren.

De ontwikkeling van het grondstation voor EAGLE-1 wordt gezamenlijk gefinancierd door het Netherlands Space Office (NSO) en het Nederlandse NXTGEN HIGHTECH groeifonds.

Partners in het consortium zijn verder:

  • Officina Stellare (OFS) is verantwoordelijk voor het ontwerp van de telescoop en de koepel.
  • Celestia-STS ontwerpt het optische digitale modem in samenwerking met TNO en TESAT.
  • Demcon levert het ontwerp van de golffrontsensor, een essentieel onderdeel voor de adaptieve optiek.

Het EAGLE-1 project wordt medegefinancierd door het Europese ruimteagentschap en de Europese Commissie, samen met de ruimteagentschappen van Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Italië, Nederland, Zwitserland, België en Tsjechië, en de industrie.

Doel is om de haalbaarheid aan te tonen van QKD-technologie, ofwel quantum key distribution, via satellieten binnen de EU en daarbuiten. Dit maakt voor lidstaten de volgende generatie van cyberbeveiliging mogelijk.

Het zal ook waardevolle missiegegevens opleveren voor de toekomstige uitrol van een veilige quantum communicatie-infrastructuur voor de EU, genaamd EuroQCI.

Rob Postma, Managing Director van Airbus Netherlands: 'Dit is de start van de ontwikkeling van een veelbelovend product voor de laser satellietcommunicatiemarkt. Ondertussen richten we ons ook op de benodigde vervolgstappen voor industrialisatie van het grondstation voor de Europese quantumcommunicatie-infrastructuur.'