Agrovoltaïcs in Afrika met onze recup-zonnepanelen

Het Protestants Sociaal Centrum (PSC) Antwerpen wil in de buurt van Bobo-Dioulasso, de tweede grootste stad van Burkina Fasso, negen fotovoltaïsche installaties van elk zo’n 50 kW uitzetten. Op stelten. Agrovoltaïcs.

Trefwoorden: #agro, #recuperatie, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Als de win-win van PV-panelen op stelten succesvol blijkt, wil voorzitter Koen Kinsbergen opschalen naar een duizendtal sites, goed voor een 50 MW. Tegen eind dit jaar wil hij er met testinstallaties aan de slag.

Het Protestants Sociaal Centrum (PSC) Antwerpen vzw zette in de omgeving van Bobo-Dioulasso een kuikenbroeierij op die één miljoen kuikens uitbroedt en inkomen bezorgt aan verschillende vrouwencollectieven. Het boorde negen waterbronnen die nu dagelijks 90.000 mensen van drinkwater voorzien. Het verwierf 145 hectaren grond waarvan tot 15 ha door vrouwencoöperaties verbouwd worden. Vorig jaar is ook 22 ton Nederlandse pootaardappelen de grond ingestopt.

“Dat werd een fiasco”, zucht Koen Kinsbergen, voorzitter van het PSC. Door de klimaatverschuiving liep de doorsnee temperatuur van 30°C er op naar 45°C. Niet één dag, maar aanhoudend. In de grond was het op 15 cm diep 42°C. “De aardappelen fermenteerden.”

Ze hoopten met de aardappel de rijstteelt te vervangen die tot vijf keer meer water vereist. Ondanks het feit dat er water voorhanden was uit de eigen putten,… niet, dus. “We zien de klimaatverschuiving ook in Mali. Wat kan je bij dergelijke temperaturen nog telen? Maïs groeit nog wat, maar minder snel en is ook gevoeliger voor aanvallen van insecten en ziektes. Tomaten, waarvan we er een 3 ha hebben staan, doen het wel goed. Ajuin, die in het regenseizoen geplant wordt, ook.”

Kinsbergen wil het daarbij niet laten. Hij is ereconsul in Burkina Fasso, en ondernemer -internationaal verkoopdirecteur van Harsonic, dat biofilm in leidingen en op de boeg van boten verwijdert met laagvermogen ultra-geluid. Zijn zoon is actief in de groot-solar business.

“Blijkt nu dat hier voor veel grote PV-installaties het einde van de groencertificaten nabij is. Velen zullen de komende jaren dan ook hun zonneparken upgraden met performantere panelen. De oude worden scrap… De idee is dan om die vrijgekomen panelen te hergebruiken in Burkina Fasso. We zullen ze op zo’n 4 m hoog installeren op rijen. Ze zullen schaduw werpen en daarmee de temperatuur op de grond naar beneden halen zodat telen er weer mogelijk wordt.”

Het ‘agrovoltaïcs’ plan wil op korte termijn negen installaties van elk zo’n 50 kW uitzetten. Op stelten. Als dat succesvol blijkt, wil hij opschalen naar een duizendtal sites, goed voor een 50 MW.

De elektriciteitsproductie van heel Burkina Fasso wordt vandaag op een 300 MW berekend. “Echt niet veel.” Vaak loopt het net op dieselgestookte scheepsmotoren. Overdag wordt net vooral bevraagd door aircosystemen. Het lokale elektriciteitsnet kan een PV-installatie van 50 kW aan. “Zonne-installaties kunnen de vraagpiek overdag helpen opvangen. We hebben contacten met de lokale netbeheerder.”

Het makkelijkste lijkt vandaag nog het verwerven van de hier afgedankte PV-panelen. “Die krijgen we gewoon. We zullen ze wel ergens moeten opslaan. Het zou verstandig zijn om die ook eerst te testen vooraleer we ze op transport zetten.” Uiteraard zijn er aandachtspunten. Zo blijkt dat panelen hier op meerwegspallets komen. “We zullen dus voor ‘transportverpakking’ moeten zorgen. Negen op de tien invertoren blijken het nog prima te doen.”

De PV-panelen komen op 5,5 m lange palen van gewapend beton. “Daar zit een uitdaging”, aldus Kinsbergen. Welke materialen? Vorm? Buisstructuren? Wat wél vast staat: het bouwen zal gebeuren met lokale tewerkstelling. De palen komen anderhalve meter in de grond te zitten. Met panelen op 4m hoogte is het mogelijk om met een kleine tractor onder het PV-scherm door te werken.

Aan de basis van de palen zouden er met beton gevulde banden komen om de impact van eventuele aanrijdingen te verminderen. Op al die plekken is er irrigatiewater beschikbaar.

“De lokale partners, waarmee we al zes jaar werken, zijn technisch onderlegd en betrouwbaar. Zij hebben de regie. Dat is er onze sterkte.” Logistiek is een tweede uitdaging. Transport naar en binnen Burkina Fasso is duur. Tot Ivoorkust kunnen materialen op schepen. Verder gaat het met de trein en de vrachtwagen.

PSC begon er klein, met de hulp van donoren en vrijwilligheid. Het project, de kuikenbroeierij, de vrouwencoöperaties, de irrigatie,… “De lokale mensen worden betaald met lokale salarissen. Rendement is noodzakelijk maar is niet de kernmotivatie. Mensen naar zelfstandigheid begeleiden is dat wel”, aldus Kinsbergen die verwijst naar de migratiestormen die vandaag al tegen onze kusten aanbeuken.

“Als je niet wilt dat de klimaatvluchtelingenstromen op gang komen, moet je ervoor zorgen dat er alternatieve bronnen van bestaan zijn.”

Bij de foto boven: “Als je niet wilt dat de klimaatvluchtelingenstromen op gang komen, moet je ervoor zorgen dat er alternatieve bronnen van bestaan zijn”, zegt Koen Kinsbergen, voorzitter van het Protestants Sociaal Centrum (PSC) Antwerpen vzw, dat in Bobo-Dioulasso (Burkina Fasso) gerecupereerde zonnepanelen boven de velden wil installeren om in de schaduw groenten te kunnen telen.