Methanol is kanshebber als toekomstige CO2-neutrale aandrijving

Uit de resultaten van het Mobile Methanol Utilisation-project blijkt dat methanol als brandstof voor heavy-duty logistieke toepassingen is een veelbelovende kanshebber om een van de CO2-neutrale aandrijvingen van de toekomst te worden.

Trefwoorden: #brandstof, #CO2, #methanol, #project, #transport, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: phonlamaiphoto - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Volgens The Methanol Institute kan het gebruik van groene of hernieuwbare methanol, zeker in vergelijking met conventionele brandstoffen zoals stookolie en diesel, de netto-uitstoot van koolstofoxide met 60 tot 95% verminderen en stikstofoxide (NOx) met 60 tot 80%.

Bovendien elimineert methanol daarbij zelfs bijna volledig de uitstoot van zwaveloxide en fijn stof. Als het gaat over lange afstanden en grote volumes, schuiven grote rederijen al langer methanol en ammoniak naar voren als langetermijnoplossing.

Maar hoe zit het met de vergroening van binnenvaart, spoor, grondverzet en specifieke havenactiviteiten zoals goederen- en scheepsbehandeling? Deze logistieke heavy-duty toepassingen nam VIL in het Mobile Methanol Utilisation (MMU)-project onder de loep.

Methanol is een compacte brandstof die eenvoudig te transporteren, gebruiken en op te slaan is. Ze kan bovendien geproduceerd worden uit biomassa, wat de onzekerheid inzake beschikbaarheid wegneemt.

Dankzij de uitstekende verbrandingseigenschappen kan ze zowel worden toegepast in methanol-specifieke motoren, als in overgangstechnologieën, zoals dual-fuel.

Methanol is als veelgebruikte chemische component bovendien al in grote hoeveelheden en op veel plaatsen beschikbaar. Het aandeel van groene methanol in de brandstoffenmix zal steeds verder toenemen.

Om bedrijven te begeleiden bij het maken van keuzes m.b.t. alternatieve brandstoffen, ontwikkelden VIL en WaterstofNet een TCO-tool (Total Cost of Ownership). De tool vergelijkt voor de aangehaalde applicaties methanol met waterstof en conventionele diesel.

Daaruit blijkt dat, bij het publiceren van het rapport, methanol dual-fuel graafkranen 35% goedkoper uitkomen dan de huidige waterstof dual-fuel technologie. Desondanks is ze nog steeds 27% duurder in vergelijking met de huidige dieseltechnologie.

Het gebruik van groene methanol kan economisch aantrekkelijker worden, als methanol op de lijst van accijnsvrijstellingen komt te staan. Een ander aandachtspunt is de lokale beschikbaarheid van groene methanol.

Projectdeelnemers: Aertssen Services, Anglo Belgian Corporation, Barging Solutions, Boluda Towage Europe, DEME Group, Denys, Herbosch-Kiere, Inovyn Manufacturing Belgium, Jan De Nul, Jogo Logistics, Lineas, Naval Inland Navigation, North CCU Hub, Lloyds Register Maritiem België, North Sea Port Flanders, POM Limburg, Port of Antwerp-Bruges, Provincie Oost- Vlaanderen, PSA Antwerp, Roose Brandstoffen, Shipit Multimodal Logistics, Soliqlux, Urban Waterway Logistics, Victrol Chartering en WeBarge.