Ontwikkelen van circulaire zonnepanelen noodzakelijk

Het Vlaamse bedrijf Soltech en het Nederlandse Biosphere Solar ontwikkelen samen circulaire zonnepanelen die makkelijk zijn te demonteren, te herstellen of te recycleren.

Trefwoorden: #circulair, #Interreg, #recycleren, #zonnepanelen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - De implementatie van fotovoltaïsche technologieën is wereldwijd toegenomen van 1,4 GW in 2000 tot 628 GW in 2019, en vertienvoudigd naar verwachting in de komende dertig jaar.

Die snelle en grootschalige ontwikkeling levert ook een flinke afvalstroom op. De huidige fotovoltaïsche panelen zijn moeilijk recycleerbaar en hebben een kortere levensduur dan 25 jaar.

Dat komt onder meer door hun complexe samenstelling: verschillende metalen en halfgeleiders liggen ingebed tussen lagen plastic en glas. Het geheel wordt verlijmd met EVA-folie.

Dit maakt het nagenoeg onmogelijk om componenten van elkaar te scheiden. Als gevolg worden kleine defecten niet hersteld en kapotte zonnepanelen niet gerecycleerd.

Ook zorgt de toenemende efficiëntie van nieuwe panelen en de dalende kostprijs ervoor dat het soms economisch voordeliger is om panelen al veel sneller te vervangen. Hierdoor komt de gemiddelde levensduur op zo’n 10 à 12 jaar. In het beste geval worden ze gedowncycled tot bouwmateriaal, maar veel eerder belanden de zonnepanelen op stortplaatsen.

Biosphere Solar is een Nederlandse startup die modulaire zonnepanelen ontwikkelt, die makkelijk te herstellen en te recycleren zijn. Perine Fleury, co-founder Biosphere Solar: “We hebben nu een proof-of-concept, maar het prestatieniveau en de mate van circulariteit is nog onvoldoende."

Vandaar dat het bedrijf de hulp inriep van de Vlaamse kmo Soltech. “Wij brengen onze kennis in op het gebied van productieprocessen, materialen en apparatuur om de productielijn aan te passen aan de specifieke vereisten van circulaire zonnepanelen", aldus Tatjana Vavilkin, R&D engineer bij Soltech:

"We willen niet enkel tot een circulair zonnepaneel komen, ook het productie- en demontageproces volgen circulaire principes. Zo kunnen de panelen aan het einde van hun leven ontmanteld worden zonder gebruik van schadelijke chemicaliën of intensieve warmteprocessen.”

Doel is om zonnepanelen op de markt te brengen die zeker 30 jaar meegaan. De mogelijkheid om de panelen te repareren en goed te recyclen, zal ook zorgen voor een minder grote afvalberg.

De bedrijven ontvangen hiervoor ruim 178.000 euro aan EFRO-steun.