Nieuwe stap in ontwikkeling zelfrijdende auto

De Nederlandse kennisinstelling TNO biedt de auto-industrie en beleidsmakers een beproefde, scenario-based methodologie om zelfrijdende systemen veilig te ontwikkelen en te valideren.

Trefwoorden: #auto, #rijhulp, #systemen, #TNO, #zelfrijdend

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - De auto-industrie boekt gestaag vooruitgang met rijhulpsystemen die taken overnemen van de bestuurder, zoals door middel van 'Advanced Driver Assistance Systems' (ADAS).

Duitse merken bieden al 'Automated Lane Keeping Systems’ (ALKS) aan. Hierbij mag er korte tijd zonder handen aan het stuur of blik op de weg worden gereden, onder strikte voorwaarden en op specifieke wegen.

 De inzet wordt verder beperkt door het 'operational design domain' (ODD), dat de fabrikant heeft gesteld aan de techniek. Zo werken sommige ALKS alleen bij goed zicht en niet in tunnels.

“Voor de eerste keer ligt de verantwoordelijkheid voor de rijtaak niet meer helemaal bij de bestuurder", stelt Sjef van Montfort, Senior Consultant Vehicle Safety Assessment bij TNO. "Dat werpt ook juridische kwesties op. Beleidsmakers en uitvoerders nauwkeurig moeten naar wet- en regelgeving gaan kijken.”

"StreetProof en StreetWise zijn validatiemethodes en algoritmen om de veiligheid van geautomatiseerde hulpsystemen op een betrouwbare manier te bepalen.

Daarbij kijken we naar de interactie van het voertuig met de bestuurder, met andere weggebruikers en met de omgeving. Die gecombineerde kennis draagt uiteindelijk bij aan een succesvolle implementatie van deze systemen.”

Joke Welten, Deputy Research Manager bij IVS: “Met StreetWise hebben we een methodiek ontwikkeld waarmee we industriepartners kunnen helpen om uit hun data scenario’s te genereren.  Vervolgens kunnen we op een betrouwbare manier beoordelen hoe compleet en representatief die scenario’s zijn voor de praktijk."

"Uit die scenario’s worden testcases gegenereerd voor simulaties en testen op de testbaan. StreetWise gebruiken we ook om te bepalen welke scenario’s we tegen zijn gekomen tijdens praktijktesten op de openbare weg.”

Overigens zul je nooit alle scenario’s kunnen meenemen, aldus Van Montfort: “‘Freak accidents’ zul je altijd houden. Denk aan een vliegtuig dat op een snelweg landt. Maar je wilt als fabrikant wel weten of je 99% van alle situaties hebt afgedekt, of minder dan 50%.”

Richting toekomst ziet TNO dat het steeds belangrijker wordt om samen te werken op data over rijscenario’s. “Voor fabrikanten is het niet te doen om alle data over specifieke rijsituaties wereldwijd te vergaren”, stelt Van Montfort. “Het uitwisselen van data over rijscenario’s door fabrikanten is daarom essentieel om autonoom rijden dichterbij te brengen.”

“Als de juridische hobbels zijn genomen, zullen fabrikanten het ODD uitbreiden met meer plaatsen en situaties waarin ALKS toepasbaar zijn. Ook op hogere snelheden, inhalen wordt mogelijk, ze groeien uit tot volwaardige automatische rijsystemen. Daarnaast kun je denken aan shuttle-achtige toepassingen voor personen- en goederenvervoer. Of truck platooning.”