TNO opent testlab voor volgende generatie batterijtechnologie

Het nieuwe Battery Lab van TNO bij Holst Centre in Eindhoven is gericht op het onderzoeken, ontwikkelen en testen van de volgende generaties batterijtechnologie, samen met bedrijven.

Trefwoorden: #batterij, #Holst Centre, #technologie, #testlab, #TNO

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Het effectief opslaan van elektrische energie is essentieel voor de energietransitie. Behalve auto’s, worden ook bussen, vrachtwagens en schepen in toenemende mate geëlektrificeerd.

Daarbij komen de grenzen van de huidige batterijtechnologie duidelijk in zicht. Er is een volgende generatie batterijen nodig met een grotere energiedichtheid, meer vermogen, en die sneller en veilig zijn op te laden om dit mogelijk te maken.

Een batterijcel is een ingewikkeld elektrochemisch systeem met veel mogelijke materialen en onderdelen. Elke verandering in de samenstelling en opbouw heeft invloed op de uiteindelijke prestaties van de batterij.

In Nederland zijn veel bedrijven bezig met nieuwe batterijtechnologie, maar dat start met een materiaal of onderdeel van de batterijcel. Ze hebben vaak niet de faciliteiten om die materialen en onderdelen te integreren in een passend celontwerp.

De faciliteiten van het nieuwe Battery Lab bieden de kans om daadwerkelijk batterijcellen te maken en te testen. Nieuwe materialen kunnen dan in verschillende cel ontwerpen worden geïntegreerd en geoptimaliseerd.

TNO heeft de afgelopen drie jaar, met financiële ondersteuning van de Nederlandse overheid, hard gewerkt aan de realisatie van het lab.

Het nieuwe lab beschikt over diverse geavanceerde meetapparatuur en werkstations met chemisch inerte atmosfeer, ofwel gloveboxes.

Ook zijn er instrumenten voor het aanbrengen van beschermende nanolagen, het vergroten van de energiedichtheid door 3D structuren, en het toekennen van meer veiligheid via Solid State Electrolyte.

Doel is om deze technologieën met en voor bedrijven klaar te maken voor een volgende opschalingsstap naar massaproductie.

“Nederland beschikt over de kennis, expertise en technologieën om een volgende generatie batterijen mogelijk te maken", aldus André Schilt, programmamanager Next Generation Battery Technology bij TNO.

"Dit nieuwe laboratorium helpt startups, ondernemers en gevestigde bedrijven om hun ideeën en innovaties te versnellen.”