Sick Inspector83x levert AI kwaliteitscontrole out-of-the-box

Met de lancering van de Inspector83x 2D-vision-sensor, maakt Sick out-of-the-box Artificial Intelligence Machine Vision inspecties mogelijk gemaakt voor veelvoorkomende inline inspectietaken in veeleisende high speed productieprocessen.

Trefwoorden: #AI, #controle, #kwaliteit, #proces, #productie, #sensor, #Sick

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Sick )

ENGINEERINGNET.BE - Niet-specialisten kunnen de Sick Inspector83x gebruiken om krachtige, zeer nauwkeurige AI-inspecties te configureren op volle productiesnelheid.

Door de camera slechts een handvol voorbeelden te laten zien, kunnen de eerste inspectieresultaten al binnen enkele minuten operationeel zijn. Productdesign, of batchwijzigingen kunnen op dezelfde manier snel worden toegevoegd door een operator van de productielijn.

Eenvoud en kracht in high speed productie
Met een resolutie tot 5MP en krachtige ingebouwde verlichting is de Sick Inspector83x een indrukwekkend alles-in-één apparaat. Met zijn krachtige quad-core CPU en high speed gegevensoverdracht via industriële netwerken verwerkt de Inspector83x AI-inspecties direct op het apparaat, en met aanzienlijk hogere snelheden dan zijn voorgangers.

De zeer nauwkeurige en snelle respons, waarvoor geen externe machinebesturing nodig is, zal naar verwachting vooral nuttig zijn in veeleisende FMCG-productietoepassingen. Gewoonlijk kunnen tot 15 inspecties per seconde betrouwbaar worden uitgevoerd voor Machine Vision-taken zoals defect- en afwijkingsdetectie of classificatie.

Met de Sick Inspector83x kunnen fabrikanten met ongekend gemak en vertrouwen Machine Vision-inspecties uitvoeren, ondertussen vertrouwend op zeer betrouwbare resultaten bij toepassingen in de productie van consumptiegoederen, voedingsmiddelen en dranken, auto's en verpakkingen.

De Sick Inspector83x bedwingt complexe inspecties van middelgrote tot grote scènes met gemak, inclusief het evalueren van producten met onvoorspelbare eigenschappen en het verifiëren van complexe assemblages, evenals OCR/OCV-lezen en -verificatie.

Aanvullende productintroducties in de loop van 2024 omvatten kleurenbeeldweergave voor inspectie van duidelijke eigenschappen die geschikt zijn voor kleurensortering, detectie van defecten en kwaliteitsborging.

AI-Machine Vision voor niet-specialisten
De Inspector83x is voorgeïnstalleerd met de Sick Nova foundation-software en biedt out-of-the-box eenvoud.  Er is geen expertise op het gebied van Machine Vision of langdurige probleemoplossing nodig om een inspectie succesvol te specificeren.

Gebruikmakend van een standaard pc die is aangesloten via de USB-C poort van de camera of de netwerkinterface, kunnen gebruikers de intuïtieve interface volgen om voorbeelden aan de camera voor te leggen in werkelijke productieomstandigheden en vervolgens de inspectie te trainen en uit te voeren. Er zijn maar vijf voorbeelden nodig.

Door de AI-functie te combineren met conventionele op regels gebaseerde tools, bijvoorbeeld om een eenvoudige meetwaarde toe te voegen, kunnen inspecties op de meest pragmatische manier worden geconfigureerd.

De Sick Inspector 83x kan de complexiteit van conventionele Machine Vision achterwege laten wanneer er wijzigingen nodig zijn aan productdesign of verpakkingen. In plaats van een beroep te moeten doen op een Machine Vision-specialist of externe consultant voor het oplossen van problemen en het specificeren van complexe, op regels gebaseerde inspecties, kunnen niet-gekwalificeerde operators gewoon een nieuw productvoorbeeld toevoegen en de camera leert zichzelf.

Voor complexe scènes met veel meer voorbeelden en grote datasets hebben gebruikers de optie om toegang te krijgen tot de rekenkracht van de Sick dStudio-cloudservice om hun eigen neurale netwerk te trainen, dat vervolgens kan worden geëxporteerd als een klein bestand om te draaien op de Inspector83x.

Met Sick Nova kunnen gevorderde gebruikers hun maatwerkontwikkelingen verder uitbreiden met Lua-programmering en HALCON. De cloud-gebaseerde dStudio-service van Sick biedt ook het unieke voordeel van samenwerking met collega's en gegevensbeheer, waarbij de eenvoud voor de gebruiker nog steeds centraal staat.

High-Speed Data Transfer met Versatile Industrial Networking
Eenmaal ingesteld, wordt de beeldinferentie rechtstreeks uitgevoerd op de Sick Inspector83x en worden de resultaten naar de machinebesturing gestuurd als pass/fail-resultaten of sensorwaarden.

De Inspector83x is geoptimaliseerd voor snelle gegevensoverdracht in industriële netwerken met dubbele poorten voor integratie van EtherNet/IP™ of PROFINET.  Een speciale high speed Gigabit Ethernet-poort biedt de capaciteit voor beeldgegevensoverdracht met hoge resolutie, naast datalogging of TCP/IP-integratie. Een ingebouwde exportfunctie kan met één druk op de knop aangepaste configuraties uitvoeren voor veelgebruikte PLC-typen.

De Sick Inspector83x heeft zeven inputs en vijf outputs. De vertragings- en wachtrijfunctie geïntegreerd in het apparaat kalibreert de beeldoutputs van de camera nauwkeurig op basis van tijd- of encoderinputs om aangesloten machinebesturingen te activeren, bijvoorbeeld om een schuif voor afgekeurde voorwerpen te activeren.

Hoewel de Sick Inspector83x goed werkt als een standalone apparaat, is er een breed scala aan accessoires beschikbaar waar nodig voor de installatie. Een speciale poort voor verlichting kan worden aangesloten op externe lichtbronnen zoals achtergrondverlichting of staafverlichting.

Een nabij-infrarode (NIR) variant zal later in 2024 beschikbaar zijn. Gebruikmakend van de standaard C-mount schroefdraad kunnen klanten een reeks optieken van Sick monteren, maar ze hebben ook de vrijheid om gespecialiseerde lenzen van derden te monteren voor complexe inspecties.

Klik hier voor meer informatie.