2 miljoen euro voor Innovatiehub NextGen Demo in Antwerpse haven

Deze subsidie van het Vlaamse Fonds Innovatie & Ondernemen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling wordt ingezet om een deel van de opstartfase te financieren, en draagt zo bij aan de transitie naar een klimaatneutrale industrie.

Trefwoorden: #Antwerpen, #EFRO, #haven, #NextGen, #subsidie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp-Bruges )

ENGINEERINGNET.BE - NextGen Demo is onderdeel van het NextGen District, de voormalige Opelsite waar Port of Antwerp-Bruges een circulaire hub uitbouwt in het hart van de Antwerpse industrie.

De zone van circa 2 hectare biedt ruimte en ondersteunende diensten aan start- en scale- ups, spin-off bedrijven en pilootprojecten.

Doel is om nieuwe technologieën en circulaire demoprojecten op grotere schaal en in een industriële omgeving te testen. Hierna kan commercialisering volgen. 

Er is plaats voor 10 projecten die na de testfase kunnen opschalen richting de rest van NextGen District, of een andere locatie binnen of buiten de haven. Zo wordt er weer plaats gemaakt voor nieuwe, innovatieve bedrijven.

De site fungeert als katalysator voor duurzame innovaties in de procesindustrie en vormt zo een belangrijke schakel in de transitie naar een klimaatneutrale industrie.

Technologieën ontwikkeld op NextGen Demo leveren een concrete bijdrage aan de verduurzaming van de chemische industrie en aan de energietransitie.

Gezien de perfecte match met de ambities van het EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, dat onder meer gericht is op een slimmer en groener Europa, werd NextGen Demo weerhouden.

Dit fonds kent een subsidie van 750.000 euro toe aan deze innovatiehub, en het Vlaamse Fonds Innovatie & Ondernemen stelt 1.250.000 euro beschikbaar.

Het totale bedrag van 2 miljoen euro wordt ingezet voor investeringen tijdens de opstartfase, zoals het klaarmaken van demoterreinen en het inrichten van gedeelde kantoorfaciliteiten. Begin 2025 moet NextGen Demo operationeel zijn.