Wereldprimeur: eerste zelfgebouwde Formula Student raceauto op waterstof

Het studententeam HyDriven van de Nederlandse Universiteit Twente presenteert haar nieuwste raceauto: de eerste wagen op waterstof die door studenten is gebouwd.

Trefwoorden: #formula student, #raceauto, #UTwente, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: UTwente - HyDriven )

ENGINEERINGNET.BE - De studenten zijn de afgelopen twee jaar bezig geweest met onderzoeken, testen en herontwerpen om aan de regels van de race Formula Student te kunnen voldoen. Nu is het zover: 's werelds eerste zelfgebouwde Formula Student raceauto op waterstof is een feit.

Onlangs gaf het studententeam inzage in de verbeteringen van dit jaar. Dit omvatte onder meer het opnieuw ontworpen waterstofopslagsysteem, die er met een hogere stroom input voor zorgt dat de auto langer en sneller kan rijden.

Daarnaast zorgt het nieuwe aerodynamische ontwerp ervoor dat er meer neerwaartse kracht wordt gecreëerd, dat de auto beter aan de grond houdt. Ook heeft HyDriven de wielen van haar vorige raceauto voor het allereerst op waterstof laten draaien, waarmee het team bewijst dat het mogelijk is om een Formula Student raceauto op waterstof te maken.

De race waaraan HyDriven meedoet is dit jaar extra bijzonder. Dit zal het eerste jaar zijn in de geschiedenis van Formula Student (FS) waarin een waterstof-klasse onderdeel is van de competitie. HyDriven zet de toon door eind augustus als allereerste team deel te nemen in deze klasse op het FS-circuit in Frankrijk.

Aangezien dit jaar ook het eerste jaar is dat de verbrandingsmotoren afgeschaft zijn in sommige FS-competities, is dit het moment om een statement te maken. Het doel is om andere FS-teams uit te dagen om de overstap te maken naar waterstof, en de innovatie in waterstof binnen én buiten FS versnellen.

Tijdens de FS-races in Nederland en Frankrijk wordt het team getest op statische evenementen en dynamische evenementen. Naast deze engineering en race aspecten, draait de competitie ook om andere vaardigheden zoals ontwerpen, presenteren en het maken van een solide business plan.