Interreg-project Cobotassist moet cobot-implementatie versnellen

In de maakindustrie wordt nog steeds 80% van de nabewerkingen manueel uitgevoerd. Dit zware werk is niet alleen fysiek belastend, maar de vrijkomende deeltjes kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid van medewerkers.

Trefwoorden: #cobot, #Interreg, #maakindustrie, #POM, #project, #robot

Lees verder

Techniek

( Foto: POM Limburg )

ENGINEERINGNET.BE - De afgelopen decennia heeft de maakindustrie zich steeds meer gericht op maatwerk in plaats van massaproductie. Klanten eisen steeds snellere levertijden en gepersonaliseerde producten tegen een scherpe prijs.

Uit onderzoek van innovatiecentrum Sirris blijkt dat 80% van de nabewerkingen aan metalen en kunststoffen nog handmatig gebeurt. Dit is niet alleen arbeidsintensief, maar ook moeilijk te bemannen door een tekort aan ervaren operatoren.

Bovendien zijn deze taken vaak vuil, saai en belastend, met gezondheidsrisico’s voor de medewerkers. De overstap naar automatisering is dus noodzakelijk.

Cobots kunnen repetitieve en fysiek zware taken overnemen, waardoor het werk nauwkeuriger en consistenter wordt uitgevoerd. Zo kan het bedrijf medewerkers, die door automatisering beschikbaar worden, inzetten voor taken die meer toegevoegde waarde creëren.

Dit leidt tot hogere kwaliteit en efficiëntie in de productieprocessen, maakt het werk aangenamer en veiliger, en verhoogt het concurrentievermogen van maakbedrijven.

Om de implementatie te versnellen, wordt het Interreg-project Cobotassist gelanceerd,

Dit zijn alle projectpartners in dit project:
POM Limburg, Sirris en SyntraPXL voor Vlaanderen - Avans Hogeschool, Breda Robotics, Fontys en High Tech NL voor Nederland.