Brussels South Charleroi Airport komt stap dichter bij CO2-neutraliteit

De luchthaven bereikte onlangs als eerste in België niveau 4 van het Airport Carbon Accreditation-programma, waarbij het beheer van de CO2-uitstoot is afgestemd op de wereldwijde klimaatdoelstellingen. Doel is om tegen 2050 geheel CO2-neutraal te zijn.

Trefwoorden: #carbon, #Charleroi, #CO2, #ecologisch, #luchthaven

Lees verder

Nieuws

( Foto: Brussels South Charleroi Airport )

ENGINEERINGNET.BE - De Airport Carbon Accreditation is het wereldwijde certificeringsprogramma inzake het beheer van de CO2-uitstoot in de luchtvaartindustrie.

Doel is om luchthavens te stimuleren en de mogelijkheid te bieden om de beste praktijken op dit gebied te implementeren. Het programma, gelanceerd in 2009, is ontwikkeld in overeenstemming met internationale normen, zoals het Greenhouse Gas Protocol en het programma ISO14064.

In 2023 bereikte Brussels South Charleroi Airport niveau 3 van het Airport Carbon Accreditation-programma. Dit programma bestaat uit zeven niveaus waarop de luchthavens stapsgewijs aanspraak kunnen maken.

Niveau 4, ook wel Transformation genoemd, verwijst naar een milieubeleid dat de absolute CO2-uitstoot wil verminderen en de uitbreiding van de analyse van de ecologische voetafdruk buiten de eigen activiteiten van de luchthaven, op basis van een plan voor het langetermijnbeheer van de uitstoot.

In dit plan moet duidelijk worden vermeld wat de koers voor de toekomst is, welke tussenstappen er worden genomen en welke maatregelen vereist zijn om dit doel te bereiken.

Ook moet de luchthaven in staat zijn een samenwerkingsverband uit te werken met haar belanghebbenden in de strijd tegen de uitstoot van derden.

Brussels South Charleroi Airport implementeerde diverse initiatieven om haar CO2-uitstoot te verminderen, zoals elektrificatie van het wagenpark op het tarmac, de optimalisatie van het stroomverbruik en de verwarmings- en ventilatiesystemen, betere afvalsortering, de installatie van zonnepanelen en de sensibilisering van het personeel voor kleine dagelijkse gebaren om de CO2-uitstoot te verminderen.

Ook heeft de luchthaven haar lijst met doelen voor vermindering van de totale absolute uitstoot opgesteld in overeenstemming met de internationale vereisten. Deze hebben als doel de klimaatopwarming te beperken tot maximum +1,5°C ten opzichte van 1990, in overeenstemming met de richtlijnen van het IPCC en het Akkoord van Parijs.

Momenteel zijn wereldwijd 571 luchthavens toegetreden tot dit programma, waarvan 290 luchthavens uit Europa. Brussels South Charleroi Airport behoort tot de 91 luchthavens die niveau 4, 4+ en 5 hebben bereikt, zoals Montreal, Hong Kong, Auckland, Zürich en San Francisco.

De luchthaven bevestigt ook haar engagement om deel te nemen aan de Sustainability Strategy for Airports van ACI Europe, dat past binnen het doel om volledig CO2-neutraal te zijn tegen 2050.