Europese primeur: petrochemische analysestalen via drone naar laboratorium

Na succesvolle testfase biedt SGS voortaan transport per drone aan om petrochemische analysestalen snel en veilig naar het laboratorium te vervoeren. Het bedrijf werkt hiervoor samen met A Drone Logistics Company.

Trefwoorden: #analyse, #BASF, #drone, #haven, #SGS, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: SGS - Vincent Gorissen )

ENGINEERINGNET.BE - Jaarlijks analyseert SGS, ongeveer 6.000 (petro)chemische analysestalen voor BASF Antwerpen en meer dan 60.000 stalen voor andere bedrijven in de Antwerpse haven.

SGS, drone-operator ADLC (A Drone Logistics Company) en BASF Antwerpen hebben samengewerkt in het Samplify-project om deze stalen veilig en efficiënt met een BVLOS (Beyond Visual Line Of Sight, buiten het gezichtsveld van de piloot) computergestuurde autonome drone te vervoeren.

De drone is ontworpen om grotere afstanden (tot 50 km) te vliegen met een vracht van 15 kg. Dankzij deze drone-logistiek kan de transporttijd van de analysestalen tot 6 maal ingekort worden.

Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie van de activiteiten, maar vermindert ook de milieu-impact. Traditioneel verloopt het transport van analysestalen over de weg. Het gebruik van drones biedt een duurzame oplossing door de CO2-uitstoot tot 80% te verminderen.

ADLC heeft hiervoor een softwareplatform gecreëerd voor het aanvragen van het transport, het plannen van de vlucht, het starten van de drone op afstand en de real-time opvolging van het gevlogen traject.

Het project kwam tot stand dankzij de financiële ondersteuning van partners: SGS, Stad Antwerpen, European Space Agency, alsook de logistieke steun en hulp van BASF Antwerpen, Port of Antwerp-Bruges, EuroUSC, Skeydrone, Orange en Unifly.