Nieuwe software visualiseert werking van menselijke cellen in 3D

UHasselt en technologiebedrijf ZEISS hebben een softwaremodule ontwikkeld om met confocale microscopie 3D video's van cellen te maken, om zo te begrijpen hoe deze werken en wat bij bepaalde ziekten misgaat.

Trefwoorden: #bio, #cellen, #microscopie, #molecule, #software

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Bij confocale microscopie worden fluorescerende kleurstoffen gebruikt om biomoleculen aan te kleuren en zo cellen in 3D te visualiseren.

Door confocale video's van fluorescerende biomoleculen in levende cellen wiskundig te analyseren, kunnen onderzoekers afleiden hoeveel fluorescente biomoleculen aanwezig zijn, of ze met hun omgeving communiceren, en of de biomoleculen functionele netwerken vormen.

Die informatie is van cruciaal belang om te begrijpen hoe cellen werken, en om te achterhalen wat er bij bepaalde ziekten misloopt in cellen.

“De nieuwe softwaremodule maakt dit soort analyses breed toegankelijk door de gebruiksvriendelijkheid, door het automatiseren van complexe berekeningen en doordat het resultaat van de analyse direct weergegeven wordt”, zegt prof. dr. Jelle Hendrix (foto).

“Terwijl de meeste confocal microscopisten vroeger enkel de samenstelling van de cellen in kaart konden brengen tijdens hun opnamesessies, kunnen ze met deze softwaremodule haarscherp in de cel kijken en zien welke mechanismen er zich precies afspelen."

"Zo tonen heatmaps bijvoorbeeld in detail waar en wanneer bepaalde biomoleculen met elkaar in contact komen. Een grote meerwaarde binnen de celbiologie omdat kennis over biomoleculaire contacten een sleutelrol speelt bij onder meer medicijnontwikkeling.”

De software van UHasselt en Zeiss is sinds enkele weken te koop en zal in microscopielaboratoria wereldwijd uitgerold worden.

Het microscopielab van het Biomedisch Onderzoeksinstituut aan UHasselt ontving recent ook het certificaat van ZEISS Labs@Location. Een kwaliteitsstempel waarmee ZEISS laboratoria bekroont die op het hoogste niveau onderzoek met behulp van diverse soorten microscopie uitvoeren.

“Wereldwijd zijn er maar een dertigtal laboratoria die over dit kwaliteitslabel beschikken”, zegt Hendrix. "Dit certificaat is dan ook een mooie erkenning, zeker binnen de uitbouw van de Health Campus Limburg DC. Het stelt ons in staat om de nieuwste technologieën binnen de microscopie uit te testen in ons lab en met ZEISS nieuwe oplossingen en producten te ontwikkelen.”