Drijvend zonne-energie platform in Noordzee geïnstalleerd

Dit pilootproject heeft als doel het bouwkundige ontwerp, de elektrische installatie en het ankersysteem te testen. Bovendien verschaft het project belangrijke inzichten over productie-, assemblage- en installatiemethodes en over het onderhoud.

Trefwoorden: #drijvend, #Noordzee, #opwekken, #platform, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: SolarDuck )

ENGINEERINGNET.BE - Het platform werd eind juni, door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck en met de steun van RWE, geïnstalleerd in de offshore testlocatie van North Sea Farmers, op ongeveer 12 kilometer voor de kust van Scheveningen.

Het schaalbare concept bestaat uit zes onderling verbonden platformen, met een capaciteit van 0,5 megawattpiek (MWp). De drijvende platformen zijn verbonden met het ankersysteem op 20 meter waterdiepte.

De opwekking van zonne-energie op zee vereist een technologie die werkt in de meest extreme omstandigheden op zee. Het driehoekige ontwerp volgt golfbewegingen op dynamische wijze en ‘zweeft’ als een flexibel tapijt enkele meters boven het waterniveau.

Zo waarborgt het ontwerp niet alleen de structurele integriteit van de drijvende constructie, maar het houdt ook kritieke onderdelen stabiel, schoon en droog.

De komende twee jaar zullen in het teken staan van dataverzameling van dit pilootproject om het systeem te analyseren en waar nodig te verbeteren.