Tien nieuwe onderzoeken om plastic hoogwaardig te recylen

Er gaan in Nederland tien nieuwe onderzoeken van start om plastic hoogwaardig te recyclen, met onder meer UMaastricht, TU Eindhoven, UGent, SABIC, BASF en Basell Polyolefine. Budget: 6 miljoen euro.

Trefwoorden: #circulair, #plastic, #project, #recycleren

Lees verder

Nieuws

( Foto: loft39studio - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE- Momenteel wordt wereldwijd nog weinig plastic hoogwaardig gerecycled. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om slechts 15% van de 1 miljoen ton aan plastic afval dat jaarlijks ontstaat.

Vandaar dat er tien nieuwe projecten van start gaan om dit probleem op te lossen, die passen binnen een van deze drie thema's: ontwerp van circulaire plastics, nieuwe karakterisatie, sorteer- en wastechnieken, en nieuwe recyclingtechnieken. 

UMaastricht gaat drie onderzoeken leiden:

  • Nieuwe aanpak om epoxy-amine netwerken, zoals windmolenwieken, recyclebaar te maken. Transformatie van een binding die aanwezig is in het netwerk naar een andere binding die reversibel gedrag vertoont onder invloed van een stimulus, zoals temperatuur. Dit maakt recyclage mogelijk. Partner: Westlake Epoxy.
  • Single-molecuul vlamvertragers (FR) vormen één van de meest geavanceerde systemen voor polypropeen (PP) vanwege het veelbelovende gedrag bij lage concentraties. Deze systemen worden echter nog niet commercieel toegepast, omdat de ontledingsmechanismen niet voldoende bekend zijn tijdens de verwerkingsfase en eindtoepassing. Dit leidt tot een beperkte recycleerbaarheid.
    Doel project: meer kennis van degradatie, verwerking en recycling van PP/FR-plastics om een wetenschappelijk basis te leggen voor de ontwikkeling van nieuwe PP/FR-materialen, en verhoging kwantiteit en kwaliteit van recyclaat. Partner: SABIC.
  • CLEANpack project: systematisch analyseren en verbeteren van geavanceerde mechanische recyclage voor het closed-loop recycleren van voedselverpakkingen op basis van polyolefine.
    Doel: inzicht in het potentieel van de meest gangbare geavanceerde mechanische recyclingopties om polyolefine-recyclaat van voedselkwaliteit te realiseren. Voor opstellen beleid en investeringen in deze technologieën. Partners: Basell Polyolefine, BASF Chemetall, Danone, The Kraft Heinz Company en UGent.

Er gaan nog zeven andere onderzoeken van start, met onder meer TU Eindhoven, TNO, Vrije Universiteit Amsterdam, Gdansk University of Technology, Rijksuniversiteit Groningen, AOC Resins, Marlan Solid Surface en Cargill.

Deze onderzoeken zijn gericht op bijvoorbeeld het behandelen van plastics met extreem korte infrarood-lichtflitsen om zo de recycling ervan te verbeteren, en de ontwikkeling van nieuwe productiemethoden voor polyolefine materialen waardoor dit beter is te recycling.

Klik hier voor informatie over alle projecten.