Krachtig platform voor data-analyse in auto- en luchtvaartindustrie

De Antwerpse start-up Marple heeft, onder leiding van Network Venture Partners, met steun van Birdhouse Ventures en imec.istart, financiering binnengehaald om hun data-analyse platform op te schalen.

Trefwoorden: #analyse, #auto, #data, #financiering, #luchtvaart

Lees verder

Nieuws

( Foto: Marple Data )

ENGINEERINGNET.BE - De innovatieve software van Marple maakt gebruik van slimme algoritmes om miljarden datapunten in real-time te verwerken en te analyseren. Dit biedt ingenieurs een effectievere manier om hun data te visualiseren en te interpreteren.

Marple is opgericht door ingenieurs Matthias Baert en Nero Vanbiervliet. Baert werkte indertijd voor het Formule 1-team van Mercedes, en ontdekte dat er een gebrek was aan effectieve software om de verzamelde data van auto's efficiënt te organiseren en te analyseren.

De tijdreeksdata in de R&D sector kan enorm groot zijn, vooral die van sensoren die meten op hoge frequenties. Het verwerken van zulke grote datasets is complex en vereist gespecialiseerde software. Marple ontwikkelde daarom een uniek algoritme dat in staat is om miljarden datapunten vrijwel onmiddellijk te analyseren.

Hun platform is gebouwd rond deze krachtige data-engine en richt zich specifiek op de behoeften van ingenieurs. Ingenieurs hebben gespecialiseerde tools nodig om hun tijdreeksdata te visualiseren en te analyseren, een behoefte die niet vervuld kan worden door standaard data-analysetools.

In 2023 gebruikten ruim 3000 ingenieurs ter wereld Marple in hun workflow voor data-analyse, Bedrijven zoals Atlas Copco, Verhaert, Yuso, Eddy Grid, Aura Aero en Hardt Hyperloop maken al gebruik van Marple, naast bekende motorsportteams en lucht- en ruimtevaartbedrijven die niet openbaar gemaakt kunnen worden.

Het Duitse DeepDrive, dat elektromotoren ontwikkelt voor grote spelers in de auto-industrie zoals BMW, gebruikt Marple om alle data die wordt gegenereerd tijdens de ontwikkeling- en testfasen van motoren efficiënt te verwerken en te interpreteren.

Vertical Aerospace, een Brits lucht- en ruimtevaartbedrijf, ontwikkelt een elektrisch vliegtuig. "Dankzij de interface van Marple kunnen mensen met diverse technische vaardigheden samenwerken met dezelfde tools, zonder in te leveren op de diepgaande analysefuncties die gebruikers nodig hebben”, aldus Samuel Meijer, software engineer bij Vertical Aerospace.

Marple gaat zich nu richten op het aantrekken van grotere klanten binnen de auto- en luchtvaartindustrie. Daarvoor zet bedrijf in op integratie met gevestigde databases, zoals Microsoft Fabric, Timescale, InfluxData en Apache Spark.