• 04/12/2012
  • |     BB

Pilootproject bij Elia: met optische vezel omwikkelde bliksemkabels

Pilootproject op lijn Warnant-Dinant: communicatie via optische vezels die rond bestaande bliksemkabel gewikkeld worden.

Trefwoorden: #elia, #optische vezel

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia, hoogspanningsnet van dochterbedrijf 50Hertz in Duitsland )

ENGINEERINGNET.BE -- Om zijn net goed uit te baten beschikt Elia over zijn eigen communicatie-infrastructuur. Doorgaans verloopt die communicatie via kabels onder grond.

Maar er is ook een andere manier: communiceren via optische vezel die rond de bestaande bliksemkabel van het luchtnet gewonden is.

'De voordelen van deze techniek zijn enerzijds dat ze goedkoper is dan de huidige technieken en dat de vergunningsprocedure eenvoudiger is, en anderzijds dat ze snel kan worden uitgevoerd', stelt de netbeheerder.

Elia gaat nu van start met een proefproject – een primeur in België ! – op de 70 kV-lijn Warnant-Dinant.

Installatie is goedkoper: het omwikkelen van de bliksemkabel kan met de robot gebeuren en om van de ene mast naar de andere over te gaan wordt gebruik gemaakt van een metalen paal met een katrol die aan de mast bevestigd wordt, of van een kraan of helikopter, afhankelijk van de bereikbaarheid van de mast.

Deze techniek zou volgens Elia een interessant alternatief kunnen bieden 'voor de lijnen waarvan de vervanging pas na meerdere jaren is voorzien'.

Tijdens de uitvoering van de werken op lijn Warnant-Dinant in de loop van november 2012 werd telkens een ander gedeelte van de lijn buiten spanning gesteld, zonder gevolgen voor de elektriciteitsbevoorrading.

De lijn is 13,2 km lang en telt 77 betonnen masten en 25 masten met een metalen geraamte.