Museum biedt unieke blik achter de schermen van Dyson Design

Op de nieuwste tentoonstelling in Design museum Gent wordt inzicht gegeven in Dysons onderzoeks-, design- en ontwikkelingslaboratoria.

Trefwoorden: #designlaboratoria, #Design Museum Gent, #Dyson, #onderzoekslaboratoria, #ontwikkelingslaboratoria, #tentoonstelling

Lees verder

Nieuws

( Foto: Dyson )

ENGINEERINGNET.BE - Het Design museum Gent is in België enig in zijn soort omdat in het verzamelbeleid het accent zowel op modern als hedendaags design ligt.

Binnen dit verhaal krijgt industriële vormgeving eveneens een plek. Aansluitend bij deze visie ontwikkelt het museum designtentoonstellingen met internationale allure, ook over productontwikkeling. We kijken terug op exposities als ‘Tupperware Transparant’, ‘Dirk Wynants – Design works’, ‘Esthétique Domestique’ en ‘Enthoven Associates’.

Industriële vormgeving focust zich op de ontwikkeling van massaproducten, zoals koffiezetapparaten, telefoontoestellen, maar ook bureaustoelen en stofzuigers. Bij de omschakeling van manuele vervaardiging naar industriële productie in de loop van de 19de eeuw groeide de industriële vormgeving uit tot een discipline. In industrial design tracht de ontwerper de functionele noden en de esthetische waarde van een product te verenigen. Het eindresultaat dient zowel praktisch als mooi te zijn.

Reeds in de jaren ‘90 kwamen er enkele vroege ontwerpen van James Dyson in de museumcollectie terecht. Met een enorme investering in onderzoek, design en ontwikkeling is zijn bedrijf momenteel een van de meest innovatieve van Groot-Brittannië. In 2013, naar aanleiding van 20 jaar Dyson, groeide het idee voor een gezamenlijke tentoonstelling. Deze coproductie betekent een première op het Europese vasteland.

In Design museum Gent krijg je nu uitzonderlijk de kans een blik achter de schermen van het onderzoeks-, design- en ontwikkelingslaboratorium te werpen. Vingerafdrukscanners en unieke toegangsbadges voor elke ingenieur helpen om de geheimen te bewaren. Op zijn eerste werkdag krijgt elke ingenieur een notitieboek voor zijn ideeën en schetsen.

Het blijft niet bij dat ene boekje en ze worden van de eerste tot de laatste achter slot en grendel bewaard. Slechts één iemand heeft overal toegang : James Dyson, oprichter en Chief Engineer van Dyson.

Net als in het bedrijf Dyson in Groot-Brittannië stap je ook in Gent door een ‘security gate’ alvorens de tentoonstelling te ontdekken. Levensgrote boeken vormen de rode draad van de tentoonstelling en vertellen het designproces van Dyson. Op een interactieve manier leer je hoe een digitale motor werkt, ontdek je waarvoor een semi-echoloze kamer dient en zet je zelf een testrobot in werking. Alle producten worden hier gepresenteerd, vanaf de eerste schetsen, over de prototypes tot het eindproduct.

Het wordt een tentoonstelling over productieprocessen, materiaalkeuzes, ergonomie en duurzaamheid. De bezoeker ontdekt hoe James Dyson en zijn team niet alleen nieuwe producten ontwikkelen, maar ook bestaande objecten proberen te verbeteren door de toepassing van nieuwe materialen, vormen of technieken.


Praktisch
De tentoonstelling is nog open tot 7 juni 2014 van 10u tot 18u. (gesloten op maandag)