VIL start nog dit jaar 3 nieuwe innovatieprojecten op

Met IWT steun zal het VIL de toepassingen van ‘wearable technologies’ en robotica onderzoeken voor de logistieke markt, en mogelijkheden voor verbeterd stock beheer in fashion retail.

Trefwoorden: #cobot logistiek, #orderpicking robot, #orderpicking smart glass, #smart glass logistiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE – Het Vlaams Instituut voor de Logistiek verkreeg subsidie van het IWT om op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen of verbeteringen in 3 concrete logistieke projecten.

De projecten zullen nog dit jaar worden opgestart en het VIL zoekt ook bedrijven om als partner mee in het project te stappen.

Met het project ‘Robotics in logistics’ wil het VIL de mogelijkheden van robotica voor de Vlaamse logistieke markt blootleggen. De focus ligt op cobots (de collaboratieve robot) waarbij werknemers hun job uitoefenen met een robot aan hun zijde.

Dit project richt zich tot logistieke dienstverleners en verladers uit allerlei sectoren die te maken hebben met o.a. vrij complexe operaties, een groot aantal bewegingen, VAL activiteiten, …

De sterke opkomst van wearable technologieën, met in het bijzonder smart glasses (bv. Google glass), biedt opportuniteiten om bepaalde logistieke taken efficiënter en correcter uit te voeren, op een zeer gebruiksvriendelijke manier.

Met het project ‘Vision in Logistics’ wil het VIL de Vlaamse logistieke sector kennis laten maken met de innovatieve smart glasses en augmented reality software. Welke systemen bestaan er vandaag? Hoe kunnen ze de productiviteit en efficiëntie verhogen van logistieke operaties? Wat is de impact op de bestaande processen? Hoe in de praktijk toepassen? Wat bieden ze meer dan de bestaande systemen als pick-to-light of voice picking?

Met het iSi project (In-store improvement) tenslotte wil het VIL het probleem van artikel identificatie op item niveau in de fashion retail aanpakken. Binnen de fashion retail is het identificeren van artikelen op item niveau vaak een probleem.

Het gevolg is dat men niet weet welke maten, en soms ook kleuren, men in de winkel liggen heeft. Er is nood aan de mogelijkheid om producten op voldoende detail niveau (kleur – maat) te identificeren, het capteren van deze informatie in de winkels en het zichtbaar maken van deze informatie doorheen alle stappen van de supply chain.

Door de aanblijvende druk op de prijzen en nieuwe tendensen binnen fashion (e-commerce, omni-channel, belevingseconomie), wordt een supply chain die gestroomlijnd is op identificatie van het item een must. Wanneer dit wel gebeurt (met behulp van de barcode), vergt dit vandaag veel werk (scanning) en discipline om zicht te krijgen op de voorraden in de winkel.

Recente standaarden en technologische evoluties (binnen de RFID-technologie) maken vandaag een realtime visibiliteit op de producten mogelijk zonder intens scanwerk.