Evonik Degussa Antwerpen rondt moderniseringsproject waterproductie af

Evonik Degussa vervangt verouderde besturingssysteem van eigen procesinstallatie voor hoogkwalitatief water door gloednieuw Distributed Control System. Zonder productieonderbreking.

Trefwoorden: #chemie, #dcs, #degussa, #evonik, #ict automatisering, #procestechniek, #siemens, #simatic

Lees verder

Techniek

( Foto: Evonik, beeld van chemische plant )

ENGINEERINGNET.Be - Evonik in Antwerpen heeft een eigen procesinstallatie die een hoge kwaliteit water produceert om stoom te maken voor de energievoorziening van de chemische fabrieken op de site.

De afhankelijkheid is zeer hoog, want als er geen water beschikbaar is, valt al zeer snel de energievoorziening voor de hele site uit. Daarom is de waterproductieplant opgebouwd uit twee demin/condensaat-productiestraten om de continuïteit te waarborgen.

De opdracht voor de modernisering werd destijds uitbesteed aan ICT Automatisering, dat zijn keuze liet vallen op een besturingsarchitectuur op basis van Siemens Simatic PCS7.

Volgens de integrator is kenmerkt deze technologie zich door zijn schaalbaarheid, volledige integratie van sensoren, besturing en managementinformatie. "Het is daardoor zeer geschikt voor toepassingen in de hoogwaardige procesindustrie."

Philipp Kotter, projectleider van Evonik: “De ICT-medewerkers en onze eigen technologen hebben er samen voor gezorgd dat de productie van gedemineraliseerd water ook tijdens de systeemmigratie ononderbroken kon plaatsvinden.”

Evonik is één van de wereldmarktleiders op het gebied van speciaalchemie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Duitsland en de productievestigingen zijn verspreid over meer dan 100 landen. Antwerpen is één van de grootste buitenlandse productievestigingen van de groep. Op de site van 109 hectare bevinden zich 11 productie-eenheden en werken meer dan 1.000 medewerkers.

In Antwerpen worden producten voor een brede waaier aan toepassingen gemaakt: grondstoffen voor siliconen voor de elektronica- en communicatiemarkt en daarnaast ook voor dierenvoeding en zonnecellen.


ACHTERGROND
Het Nederlandse ICT Automatisering reikt oplossingen aan op het terrein van detachering van ervaren en hoogopgeleide werknemers, het realiseren van systeemoplossingen op projectbasis en het bieden van services voor het in stand houden van ICT-systemen. Het hoofdkwartier bevindt zich in Barendrecht.