Robot YuMi blikvanger op nieuwe hoofdkwartier van system integrator intrion

Nieuwe 'cobot, of human collaborative robot YuMi van ABB was blikvanger op officiële inhuldiging van nieuwe hoofdzetel van engineeringbedrijf intrion in Huizingen.

Trefwoorden: #abb, #cobot, #colruyt, #intrion, #robot, #yumi

Lees verder

Techniek

( Foto: ABB )

ENGINEERINGNET.BE - Meer dan 150 leidinggevenden van Europese topbedrijven waren te gast in Huizingen op de officiële inhuldiging van de nieuwe gebouwen van intrion. Dit engineeringbedrijf is een specialist in industriële automatisatie en vestigt er zijn nieuwe hoofdzetel.

Eén van de blikvangers was YuMi, een zogenaamde 'cobot' of 'human collaborative' robot die pas enkele maanden geleden voor het eerst werd voorgesteld door ABB op de prestigieuze Hannover Messe.

De cobot moet het antwoord van het concern worden op ontwikkelingen zoals de iconische, humanoïde Baxter-robot van het Amerikaanse Rethink, waarbij de robot als interactieve assistent van de mens in alle veiligheid een taak uitvoert (wat met de huidige industriële robots niet mogelijk is).

Yumi staat voor "you & me", heeft twee armen en flexibele handen en is vooral ontwikkeld voor de automatische assemblage van kleine onderdelen.

CEO van intrion, Gerard Paulussen, beklemtoonde tijdens de opening de onafhankelijkheid van zijn bedrijf als system integrator: "We creëren duurzame meerwaarde voor onze klanten door door slim en efficiënt gemechaniseerde maatoplossingen te conceptualiseren en te realiseren."

"Onze onafhankelijkheid is cruciaal, want daardoor kunnen we de (deel)systemen selecteren en integreren die het meest geschikt zijn voor de productie- en logistieke noden van de klant."

"Wat we niet vinden bij onze partners, produceren we zelf", beaamde Chris Vleeschouwers, Director Sales, Solutions and Marketing. "Ook nemen wij de volledige eindverantwoordelijkheid op ons van de totale installatie".

intrion behoorde vroeger tot de Colruyt Group. Het bedrijf ontstond in 2008 uit een fusie van Createch en Dolmen Industrial Projects. intrion bedacht toen creatieve oplossingen om industriële processen te automatiseren voor de medewerkers van Colruyt.

Vandaag telt het bedrijf meer dan 150 medewerkers. Het grootste deel werkt in de nieuwe hoofdzetel in Huizingen, een klein percentage in de satellietvestiging in het Nederlandse Hillegom.

Sinds 2012 vaart intrion een eigen koers, maar de band met Colruyt werd nooit helemaal doorgeknipt. Jef Colruyt was persoonlijk op de opening aanwezig en wenste zijn vroegere discipelen alle succes toe.

Hij haalde ook het belang aan van automatisering voor de toekomst van bedrijven in België en Europa: "Slimme maatoplossingen laten hen toe om hun productiviteit te verhogen en zo concurrentieel te blijven t.o.v. bedrijven in Oost-Europa en China".

Of hoe op de brainware van ingenieurs gerekend wordt om de goedkope arbeidskrachten uit de groeilanden te pareren.