Studie toont dat CO2-uitstoot 10% kan dalen door digitale technologie

Uit een studie in opdracht van technologiefederatie Agoria blijkt dat de totale CO2-uitstoot van België tegen 2030 met 10 tot 12% kan dalen dankzij het gebruik van digitale technologieën in de vier bedrijfssectoren die het meest CO2 uitstoten.

Trefwoorden: #Agoria, #CO2, #digitale, #digitalisering, #technologie, #uitstoot

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - De CO2-uitstoot in België was in 2019, het jaar vóór de coronapandemie, zo’n 116,5 megaton CO2.

Deze CO2-uitstoot zal in 2030 door het inzetten van digitale oplossingen in de vier meest CO2-intensieve Belgische sectoren verminderen met 10,4 tot 13,3 megaton CO2 of ruwweg 10% van de totale Belgische emissies.

In lijn met het Europese voorstel Fit for 55 zou de uitstoot in België volgens een eerste schatting tot  87 megaton CO2 moeten terugvallen. Het goede nieuws is dus dat digitale technologie kan instaan voor zo’n 30 procent van deze doelstelling.

Het reductiepotentieel werd vergeleken met de totale voetafdruk van de digitale sector, die ongeveer 2% van de Belgische uitstoot uitmaakt. De digitale voetafdruk zou dalen van 2,8 megaton CO2 naar 2,2 tot 2,6 megaton CO2 door verbeterde energie-efficiëntie van de sector en de dalende CO2-intensiteit van het Belgische elektriciteitsnet.

Wanneer rekening wordt gehouden met het engagement van de telecomoperatoren en datacenters om tegen 2030 enkel hernieuwbare energie te gebruiken, reduceert de voetafdruk van netwerken en datacenters nogmaals met 48%.

Het rapport onderzoekt het potentieel voor koolstofreductie van digitale technologieën in België aan de hand van 15 digitale oplossingen in de vier meest koolstofintensieve sectoren. Dat zijn de industrie, gebouwen, mobiliteit en logistiek en tot slot de energiesector.

Download de samenvattende brochure 'Digital4Climate' / Download de studie 'Digital4Climate'

‘Digital4Climate’ is de eerste Belgische studie die wetenschappelijke cijfers aanreikt over het potentieel van digitale technologie om CO2 in België te reduceren. De studie van Agoria werd in samenwerking met Accenture uitgevoerd.