Nieuwe Gentse sorteerlijn van Veolia recycleert tot 35% meer bedrijfsrestafval

Milieubedrijf Veolia opende onlangs een nieuwe sorteerlijn in de Gentse haven. Die zorgt ervoor dat jaarlijks tot 35% van het inkomend grof bedrijfsrestafval (of 21.000 ton) alsnog gerecupereerd wordt om te recycleren tot nieuwe grondstoffen.

Trefwoorden: #recycleren, #sorteren, #Veolia

Lees verder

Nieuws

( Foto: Veolia )

ENGINEERINGNET.BE - Veolia voldoet met de nieuwe sorteerlijn als eerste afvalverwerker in Vlaanderen aan de strenger wordende Vlaamse reglementering over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA).

Vlaams minister-president Jan Jambon juicht deze pionierende stappen toe en huldigde samen met Gents burgemeester Mathias De Clercq de nieuwe sorteerlijn in.

Veolia Group neemt met deze investering opnieuw het voortouw in de sector. De sorteerlijn bestaat uit de nieuwste sorteertechnologieën in combinatie met een uniek werkingsconcept.

Zo zorgen diverse onderdelen, zoals zeven, magneten, herkenningscamera’s, mechanische en optische scheiders voor een optimale sortering, waardoor er tot 35% recycleerbaar afval gerecupereerd wordt.

Het gaat om droog restafval van Vlaamse bedrijven, waar Veolia dan herbruikbare materialen uithaalt zoals papier en karton, harde plastics, plastic folies, hout, metalen, maar ook minder voor de hand liggende afvalstromen zoals matrassen en piepschuim.

Tot voor kort ging dat afval nog integraal naar afvalenergiecentrales, waar het werd omgezet in energie en stoom, maar vandaag laat de nieuwe sorteerlijn toe ook deze materialen te recupereren.

De materialen gaan vervolgens voornamelijk naar lokale verwerkers in België, die ze recycleren tot nieuwe grondstoffen. Er wordt voor elke stroom een zo lokaal, circulair economisch mogelijke oplossing gezocht.

De totale investering in deze sorteerlijn bedraagt 12 miljoen euro en heeft meer dan 20 jobs gecreëerd.