Supercomputer Lucia ingehuldigd in Charleroi

Vorige week huldigde de Waalse regering supercomputer Lucia in, met vier miljoen miljard operaties per seconde of 4 petaflops, de krachtigste van het land. De nieuwe supercomputer staat in de A6K-gebouwen van de A6K innovatiehub, naast het station.

Trefwoorden: #Cenaero, #Charleroi, #supercomputer

Lees verder

Nieuws

( Foto: HPE )

ENGINEERINGNET.BE - Het Waalse Gewest financierde Lucia, goed voor een investering van 10 miljoen euro en 4,5 miljoen euro uitbatingskosten.

HPE bouwde haar voor Cenaero, het toegepaste onderzoekscentrum dat simulatietechnieken gebruikt voor het ontwerpen van vlieg- en ruimtetuigen, productieprocessen, de bouw en smart cities. Lucia is een dozijn keer krachtiger dan de supercomputer die ze vervangt, de oude Zenobe die Cenaero in 2014 opstartte.

Het toestel zal, net zoals dat het geval was met zijn voorganger, ingezet worden voor/door derden, universiteiten en onderzoekscentra en bedrijven. Operationeel in Q1 2023.

De naam -Lucia- verwijst naar de eerste vrouw die in ons land een academische benoeming kreeg in 1937: de scheikundige Lucia de Brouckère (1904-1982).

ACHTERGROND
Europa’s snelste supercomputer, de derde snelste wereldwijd, blijft LUMI in Finland met een High Performance Linpack (HPL) van 309,10 petaflops. Leonardo, in Bologna (It), volgt op de vierde plaats wereldwijd 

Op de foto: voorbeeld van een HPE supercomputer.