Succesvolle test met supersnel 800 Gbit-internet tussen Amsterdam en CERN

Nokia en SURF hebben met succes een 800 Gbit/s dataverbinding getest tussen Nikhef in Amsterdam en CERN in Genève. Zo’n recordsnelheid is nodig om data uit de komende high-luminosity LHC-versneller te kunnen versturen.

Trefwoorden: #CERN, #data, #internet, #snelheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nikhef )

ENGINEERINGNET.BE - Bij de test is gebruik gemaakt van bestaande glasvezelverbindingen door België en Frankrijk, richting Genève in Zwitserland over een totale afstand van 1648 kilometer.

Een 800 Gbit/s verbinding is ongeveer duizendmaal sneller dan de internetverbinding in een gemiddeld huishouden.

In de tests werd de nieuwste fotonische techniek van Nokia ingezet: de zesde generatie super-coherente Photonic Service Engine, samen met 16QUM-vormige modulatie. De resultaten van de proeven worden binnenkort in meer detail bekend gemaakt op een Nokia expertconferentie in Athene.

Nikhef en SURF vormen een zogeheten Tier-1 dataknooppunt in het internationale GRID-datanetwerk vanuit CERN, dat gevestigd is in het datacentrum van Nikhef in Amsterdam.

De bestaande verbindingen met CERN hebben een maximale capaciteit van 400 Gbit per seconde. Voor de toekomstige, vijfmaal zo intense datastromen van de versneller in Genève is zelfs dat nog niet genoeg.

In de high-luminosity LHC zullen de botsende protonenbundels tienmaal zo intens worden, waardoor met veel meer meetgegevens subtielere details van de deeltjesbotsingen kunnen worden bekeken. De HL-LHC komt volgens de planning in 2029 in bedrijf na een uitgebreide verbouwing van de huidige LHC-versneller op CERN.

Nokia zegt tevreden te zijn met de resultaten van de test. Bij de proeven werden echte data van de ATLAS-detector op CERN gebruikt. Er is zo aangetoond dat de bestaande glasvezelinfrastructuur nog enorm potentieel heeft en de toekomstige capaciteitseisen van internationale wetenschappelijke instrumenten aankan.

IT-architect Tristan Suerink van Nikhef: “Dit experiment laat zien dat we de data van de HL-LHC in Genève echt naar Amsterdam kunnen krijgen. Het werk met Nokia en SURF geeft ons een blik op de toekomst en die ziet er goed uit.”