Ombouw en veiligheidsupgrade voor latexlijn

Veiligheid is topprioriteit voor Modulyss, de fabrikant van zachte vloerbekleding uit Zele. Het greep de ombouw van zijn latexlijn aan om niet alleen te winnen aan beschikbaarheid en gebruiksgemak, maar ook de veiligheid een upgrade te geven.

Trefwoorden: #latex, #ombouw, #Pilz, #upgrade, #veiligheid

Lees verder

Partner Info

( Foto: Pilz )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij een vlekkeloze samenwerking tussen integrator ATS en technologiepartner Pilz werkt de sturing van de branders voor het droogproces voortaan een stuk veiliger.

Sinds zijn oprichting in 2010 maakt Modulyss er een erezaak van om ruimtes te herdefiniëren. Het doet dat met unieke en hoogwaardige tapijttegels die, met dank aan de geavanceerde vezeltechnologie, een toonbeeld zijn van duurzaamheid en akoestiek. De voornaamste productiemethode om tot die waaier aan kleuren, dessins en texturen te komen is het tuften, precies omdat die techniek heel veel ruimte laat voor de creativiteit waar Modulyss om bekend staat in de markt.

Een van de laatste stappen in dat proces is het aanbrengen van een latex laag om het garen te verlijmen op een backing. “Dat zorgt voor de stevigheid die we nodig hebben bij het versnijden. Belangrijk is dat we het materiaal dan zo snel mogelijk kunnen drogen,” aldus Thijs Dauwe, Maintenance Engineer Electrical Department.

Veiligheid topprioriteit
ATS tekende in februari 2020 een volledig nieuw concept uit voor de lijn. Die moest de continuïteit van de productie garanderen. Door redundantie in te bouwen en door meer mogelijkheden toe te voegen aan de bediening. Ook de veiligheid moest een niveau hoger getild worden door de sturing van de brander aan te pakken. Een recente brand had van veiligheid topprioriteit gemaakt. 

Modulyss kan via een veilige softwareblok de bandbesturing beheren, wat het een stuk eenvoudiger maakt qua instellingen en vooral veel meer diagnosemogelijkheden geeft. (©Pilz).

Dat Pilz een vaste partner is en daarenboven een specifieke gevalideerde functieblok voor branders heeft, maakte dat ATS meteen wist waar aan te kloppen. “Burner control is een complexe materie,” vertelt Pilz sales manager Nico Declercq. “Je moet weten wat de norm voorschrijft en dat vertalen naar de praktijk. Onze ingenieurs zijn daar zelf al mee aan de slag gegaan om die standaarden in technologie om te zetten die TÜV gevalideerd is. De klant kan dus via een veilige softwareblok de bandbesturing beheren, wat het een stuk eenvoudiger maakt qua instellingen en vooral veel meer diagnose-mogelijkheden geeft.”

Huwelijk oude en nieuwe sturing
De volledige ombouw werd gefaseerd aangepakt en ging van start tijdens het zomerreces in 2022. Naast de integratie van de PSSuniversal PLC-besturing om de signalen veilig te verwerken en uitgebreide diagnosemogelijkheden toe te voegen, kreeg de lijn meteen ook een veiligheidsthermostaat ingebouwd.

“Loopt de temperatuur te hoog op, dan treedt er een veiligheidsfunctie in werking die de gas- en zuurstoftoevoer stopt,” voegt Declercq toe. ATS leverde bij de ombouw een technisch huzarenstukje af. Het slaagde erin om de oude technologie die nog werkte via relais te verbinden met een state-of-the-art sturing van vandaag. “Door de engineering al voor de volledige lijn uit te werken, wisten we wat er nodig zou zijn in alle fasen van het project en hoe we alles op elkaar kunnen afstemmen,” verduidelijkt Simon Vandermersch, Business Unit Manager Automation bij ATS.

Van links naar rechts: Hans Geerink (ATS), Nico Declercq (Pilz), Simon Vandermersch (ATS) en Thijs Dauwe (Modylyss). (©Pilz).

Samenwerking uit het boekje
Het resultaat mag er wezen. De eerste ombouw zorgde al voor een hogere technische beschikbaarheid en meer veiligheid. De weerstand die in het begin onder de operatoren leefde voor de verandering, sloeg al snel om. De introductie van moderne HMI maakt de lijn immers veel eenvoudiger om te bedienen. Dauwe: “Alles dat in de scope van dit project vervat zat, is er ook uitgekomen. De samenwerking tussen onze technische dienst, ATS en Pilz is prima verlopen.”

www.pilz.com/nl-BE