• 17/03/2016

Hydraulische remcilinders zorgen voor ronde velgen

Verkeerd gespannen spaken kunnen de oorzaak zijn van kromme velgen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat de waardes tijdens het spannen stabiel blijven.

Trefwoorden: #ACE Stoßdämpfer, #automotive, #Holland Mechanics, #Hydraulische remcilinders, #velgen

Lees verder

Productnieuws

( Foto: ACE Stoßdämpfer en Holland Mechanics )

ENGINEERINGNET - Hydraulische remcilinders van ACE waarborgen constante waardes in de richtmachines van Holland Mechanics en zorgen zo voor een soepel productieproces.

Er is nauwelijks een ander bedrijf te vinden dat zo gespecialiseerd is in de productie van spaakwielen voor de meest uiteenlopende soorten fietsen als Holland Mechanics uit Noord-Holland.

Het aanbod loopt uiteen van basisoplossingen tot high-end machines, waarbij de procedure bij de zogeheten spaakwielrichtmachines, onafhankelijk van het type fiets, altijd nagenoeg hetzelfde is. De machine controleert eerst de hoogte en zijwaartse tolerantie van de velg.

Daarna bepaalt een computerprogramma met welke kracht elk van de maximaal 36 spaken moet worden gespannen. De waardes variëren enorm. De verschillen tussen de afzonderlijke spaken bedragen ongeveer 30 kg bij standaardvelgen en circa 5 kilo bij topmodellen.

Des te groter het verschil tussen de spanning van de spaken, des te groter de kans dat een velg voortijdig kromtrekt. Daarom doen de constructeurs van de R&D-afdeling van Holland Mechanics er alles aan om de tolerantie van de spanning in de spaakwielrichtmachines zo homogeen mogelijk te houden.

Bovendien moeten de krachtsverschillen tussen de afzonderlijke spaken zo klein mogelijk zijn. Ter vergelijking: bij gewone stadsfietsen en toegestane toleranties van ca. 0,4 mm van de velg moet de machine circa 40 controlehandelingen uitvoeren.

Hightechmachines voeren maar liefst 100 controlehandelingen uit om te waarborgen dat de fiets voldoet aan de kwaliteitscriteria.

Hydraulische remcilinders vervangen rubberen stootkussentjes
Tot voor kort was een afwijking in de velg van ongeveer 0,4 mm nog standaard. In deze gevallen werden rubberen stootkussentjes gebruikt om de trillingen in de machine terug te dringen en op deze manier het controleproces zo snel mogelijk af te ronden.

De materiaaleigenschappen van de stootkussentjes zorgden echter voor een terugkaatsing. Toen de eerste klanten begonnen met het opschroeven van hun eisen aan de richtmachines van Holland Mechanics en alleen nog maar genoegen namen met toleranties van 0,3 mm, namen de constructeurs contact op met Rob Bakker van Doedijns.

Deze toeleverancier van machineonderdelen is tegelijkertijd een van de handelspartners die ACE Stoßdämpfer GmbH in de Benelux adviseert en al jarenlang componenten levert. Het team was ervan overtuigd dat een overstap op remcilinders vele voordelen met zich mee zou brengen.

Want zonder terugstoot-effect kan sneller en goedkoper worden geproduceerd. Beter beheersbare bewegingen hebben namelijk een positieve invloed op het exacte beetpakken van de spaken waardoor het uitvalpercentage daalt.

Productiesnelheid tien procent hoger dan vroeger
Hydraulische remcilinders lijken qua vorm en opbouw op industriële gasveren. Dat ACE Stoßdämpfer deze machineonderdelen ook in compact formaat aanbiedt, was een doorslaggevende factor voor de constructeurs van Holland Mechanics.

Een snellere machine mocht niet meer plaats innemen. En de hogere efficiëntie mocht niet teniet worden gedaan door kosten voor grotere en andere onderdelen of meer benodigde fabrieksruimte. Naast het compacte formaat zorgde ook het grote aantal DIN-genormeerde koppelstukken uit het assortiment van ACE voor een snelle integratie.

De implementatie verliep volgens het motto: zo veel als nodig en zo weinig mogelijk. Om de bewegingssnelheid te reguleren, bleken remcilinders van het type HB-12-20-EE-P de juiste keus. Ze kunnen in twee richtingen ervoor zorgen dat het proces synchroon verloopt en de heen- en weer schommelende massa stabiliseren.

Met een diameter van slechts 12 mm kunnen deze machineonderdelen trek- en drukkrachten van 180 N leveren. Net als bij alle types in deze serie zijn temperaturen tussen -20 °C en 80 °C toelaatbaar, zodat ze bijna overal toegepast kunnen worden.

Naast het reguleren van de bewegingssnelheid kunnen dergelijke elementen ook stootachtige belastingen voorkomen. Om dit ook in andere gevallen te kunnen garanderen, levert ACE op bestelling ook speciale (slag)lengtes en pakkingen.

Tolerantiewaardes verlaagd van 0,4 mm naar 0,1 mm
Bij Holland Mechanics lag de tolerantiewaarde van de velgen bij de standaardmodellen al onder de 0,3 mm.

Door de verbetering van de aandrijving van het richtgereedschap, de integratie van andere precisieonderdelen en het aanbrengen van ACE-remcilinders van het type HB-12-20-EE-P liggen de tolerantiewaardes nu rond de 0,1 mm.

Voor de fietsbandensector is dit een aanzienlijk verschil. Hetzelfde geldt voor de stijging van de productiesnelheid met 10 procent sinds de hierboven genoemde maatregelen zijn doorgevoerd.

Bovendien laten Nederlandse fietsexperts weten dat ze erin geslaagd zijn het uitvalpercentage naar bijna nul terug te dringen, omdat de grijpers minder vaak naast de spaken grijpen dan eerder het geval was.

Snellere productie en een lager uitvalpercentage: een resultaat dat overal voor tevreden gezichten zorgt en bovendien niet alleen van toepassing is op richtmachines.


Voor meer informatie
ACE Stoßdämpfer GmbH, Benelux
Maasstraat 24 - NL-6241DJ Bunde
r-kueppers@ace-int.eu - www.ace-ace.deBericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.