Co-creatie traject: remote sensing voor landbouw en nutsvoorzieningen

VITO lanceert het nieuwe concept van co-creatie om dit voor anderen te realiseren in slechts 6 maanden. Het eerste project ging onlangs van start.

Trefwoorden: #co-creatie, #droneport, #drones, #kennisinstelling, #projecten, #remote sensing, #VITO

Lees verder

Techniek

( Foto: screenshot website VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Een idee laten groeien tot een realisatie is de grootste uitdaging voor ondernemers, zowel voor start-ups als voor gevestigde waarden in het bedrijfsleven.

Het idee ontwikkelen tot een valabele technologie, met de juiste partner(s) en de nodige financiering, vergt expertise, die niet tot de core business van het bedrijf of de opleiding van de starter hoort.

De uitgangspunten voor de co-creatietrajecten gaan van inspiratie tot nieuwe businessmodellen die bedrijfsprocessen optimaliseren, tot het versterken van de concurrentiepositie of tot het faciliteren van nieuwe soorten van dienstverlening.

Het delen van technologische kennis en innovatieve marktinzichten tussen complementaire deelnemers vormt daarbij ook een belangrijk onderdeel. Bovendien garandeert VITO een maximale Return on Investment, want het co-creatietraject vereist een minimale tijdsinvestering en wordt gefinancierd door co-funding.

VITO investeert ook 280 onderzoeksuren van hun experten om de technologische en financiële haalbaarheid van de ideeën te toetsen.

Het eerste onderzoeksdomein waarin dit toegepast wordt, is remote sensing.Hiervoor wordt samengewerkt met relevante partners uit de sector zoals DronePort, Agropolis, Innovatiesteunpunt en provincie Limburg.

Deze partners hebben zeker een belangrijke inbreng in het vinden van de juiste deelnemers en het vertegenwoordigen van potentiële eindgebruikers van de ideeën. In dit eerste co-creatietraject worden 10 geselecteerde deelnemers samengebracht om de opportuniteiten te onderzoeken van remote sensing in de wereld van de nutsvoorzieningen en de landbouw.

Hiervoor wordt de expertise van de onderzoeksinstelling ter beschikking gesteld in datacaptatie via satellieten, vliegtuigen en drones met verschillende typen van sensoren, in het verwerken van ruwe data tot geomaps en in het ontwikkelen van data-analysealgoritmes voor o.a. het berekenen van groei-indexen, het in kaart brengen van ziekte¬beelden of 3D-visualisatie.

Deze technologieën zijn inzetbaar in sectoren als de landbouw voor o.a. oogstvoorspelling of ziektedetectie, infrastructuur voor o.a. 3D-visualisatie of detectie van verandering/objecten, veiligheid zoals b.v. crisismanagement of situationeel bewustzijn en de studie van vegetatie zoals biodiversiteit of landgebruik.