Leerlingen Merksems Joma Secundair winnen Internet of Things wedstrijd

Leerlingen van het Joma Secundair uit Merksem winnen de eerste editie van Iotopia; de Internet of Things wedstrijd voor Vlaamse secundaire scholen.

Trefwoorden: #ICT, #Internet of Things, #IoT, #Iotopia, #Mobistar, #secundaire scholen

Lees verder

Opleiding

( Foto: Mobistar )

ENGINEERINGNET.BE - Ruim 45 scholen verspreid over heel Vlaanderen hebben aan de eerste editie van Iotopia deelgenomen. Daarmee ontdekten 250 leerlingen uit de laatste cyclus van het secundair onderwijs, stapsgewijs het Internet of Things (IoT).

Uit alle inzendingen werden tien finalisten geselecteerd die tijdens de finale in Technopolis Mechelen hun project voorstelden.

In de finale konden de leerlingen van het Joma Secundair uit Merksem de jury overtuigen met een project waardoor wachtrijen bij het pashokje tot het verleden horen.

De leerlingen uit Merksem bedachten een innovatief hulpmiddel voor wie niet wil aanschuiven aan het pashokje. Door gebruik te maken van bewegingssensoren kunnen shoppers op hun telefoon in real-time zien hoe lang de wachtrijen aan de pashokjes zijn. Het wordt zelfs mogelijk om een pashokje te reserveren. Zodra er een pashokje vrij komt, ontvang je een berichtje.

Kathleen Kuypers, leerkracht informatica en trotse begeleider van het winnende team: “Leerlingen vinden het vak informatica vaak saai omdat er weinig aandacht is voor praktische toepassingen. Het was dan ook niet moeilijk om de leerlingen enthousiast te maken voor deze wedstrijd, omdat ze de kans kregen een creatief idee uit te werken tot een concreet project en te presenteren voor een vakjury.”

Voor deze eerste editie werden maar liefst 117 projectvoorstellen ingediend waarmee de leerlingen met behulp van het internet of things het leven op school, thuis of in de stad aangenamer willen maken.

Er werden meer dan 18.000 publieksstemmen uitgebracht om uit alle inzendingen de 100 favoriete ideeën te selecteren. Nadien gingen de 100 teams aan de slag met een Iotopia Rapid Development Kit om hun ideeën vorm te geven.

Die IoT-bouwdoos werd ter beschikking gesteld door Intel en omvat onder meer een communicatiemodule en een processor voor de automatisering. Gezien het succes van de eerste editie, is een tweede seizoen van Iotopia alvast in de maak.


Over de wedstrijd
De Iotopia-scholenwedstrijd is vorig jaar opgericht door IoT-bedrijf AllThingsTalk, telecomprovider Mobistar en ontwerpbureau Studio Dott.

Agoria, AXA, Go, Intel, Plantyn en Technopolis hebben als logistieke of financiële partner bijgedragen aan het succes van deze eerste editie.