SCALDIS gaat wrak MV Flinterstar voor Belgische kust bergen

Flinterstar III, de eigenaar van het Nederlandse vrachtschip MV Flinterstar, heeft een contract getekend met een consortium van Belgische maritieme aannemers om het wrak te bergen.

Trefwoorden: #bergingsoperatie, #DEME, #Flinterstar, #Herbosch-Kiere, #Jan De Nul, #SCALDIS

Lees verder

Techniek

( Foto: SCALDIS )

ENGINEERINGNET - De MV Flinterstar zonk in oktober 2015 voor de kust van Zeebrugge na een aanvaring met een gastanker.

Het consortium wordt geleid door SCALDIS, een gezamenlijke vennootschap van DEME, Jan De Nul en Herbosch-Kiere.

Bart Otto, directeur van Flinterstar lll: "Onze hoogste prioriteit is dat de berging van het wrak op de meest veilige en milieuverantwoorde manier wordt uitgevoerd. Nu de wrakruiming in hun bekwame handen is, zijn wij ervan overtuigd dat de voortgang van de berging probleemloos zal verlopen en volgens schema afgerond wordt tegen de zomer."

Martin Ockier, bestuurder bij SCALDIS: "In het verleden waren wij al betrokken bij de succesvolle berging van de Tricolor. Deze ervaring zullen we optimaal en volgens een op maat gemaakte methode toepassen op de berging van de MV Flinterstar."

Nu de opdracht is gegund, wordt gestart met de gedetailleerde voorbereidings- en mobilisatiefase om de bergingsoperatie in de komende weken zo snel mogelijk op te starten.

Hoewel het wrak rechtop ligt op de zeebodem, is het verdeeld in twee secties. Kort samengevat is de bergingsmethode gebaseerd op het hijsen van de twee delen en het plaatsen van elke sectie op een ponton.

Tegelijk met het verwijderen van de lading, zullen de hijspunten en/of hijskettingen/hijsbanden onder het wrak worden geïnstalleerd. Elk wrakdeel zal door een krachtige kraanschip opgetild en geplaatst worden op een transport ponton om vervolgens vervoerd te worden naar een locatie voor verwerking.

Afhankelijk van de weersomstandigheden zal de berging deze zomer worden afgerond.