VIB-expo Science meets Life van start gegaan

Met de rondreizende expo Science meets Life zet VIB het belang van biotechonderzoek in de kijker. De expo biedt een overzicht van 20 jaar gerichte investeringen in dit onderzoek.

Trefwoorden: #biotech, #Biotechtour, #Health House, #Leuven MindGate, #onderzoek, #research, #VIB

Lees verder

research

( Foto: VIB )

ENGINEERINGNET.BE - De tentoonstelling loopt sinds gisteren op verschillende locaties in de stad Leuven.

De aftrap werd gegeven in Health House, een nieuw interactief exhibitie-concept voor business en research communities dat op een unieke manier de toenemende impact van nieuwe technologie op gezondheid en zorg in beeld brengt.

Een gerichtere vertaling van onderzoek naar toepassingen voor de gezondheidszorg
Basisonderzoek vormt de basis voor ondermeer nieuwe diagnostica, therapieën en geneesmiddelen. Maar in praktijk blijkt de stap vanuit het labo naar de ontwikkeling door een industriële partner niet evident.

Vanaf dit jaar zet VIB extra in op de vertaling van het onderzoek naar de maatschappij. Hierbij speelt het in Leuven gevestigde VIB Discovery Sciences een essentiële rol om de brug te slaan tussen academische wetenschap en (product)ontwikkeling in de private sector.

Jérôme Van Biervliet, senior business development manager bij VIB: “Het VIB Discovery Sciences-team streeft ernaar om gevalideerde pistes af te leveren voor verdere medicijnontwikkeling met het uiteindelijk doel van klinsche testen. We zijn ervan overtuigd dat via de creatie van deze extra tussenstap de ontwikkeling van nieuwe therapieën op basis van VIB-onderzoek veel efficiënter en met meer succes zal verlopen”, aldus .

De stad Leuven zet met Leuven MindGate in op creativity, high-tech en health, er werd o.a. een high level werkgroep opgericht die specifiek rond de gezondheidszorg van de toekomst werkt. Leuven MindGate brengt niet enkel een topnetwerk bijeen in Leuven maar trekt dankzij deze clustering en haar ecosysteem meer Vlaamse SOC’s, kenniswerkers en investeerders aan die het Leuvense ecosysteem ook meer internationaal op de kaart zetten.

Mohamed Ridouani, Leuvens schepen van Economie: “Health House en VIB zijn cruciale partners voor de uitbouw van Leuven MindGate, om regio Leuven op de kaart te zetten als wereldtop inzake spitstechnologie, gezondheid en creativiteit.”

Health House toont de toenemende impact van technologie op de toekomst van gezondheid en zorg en wil daarbij niet enkel inhoudelijk maar ook visueel toonaangevend zijn.

De core van de infrastructuur bestaat uit een flexibel exhibitie-platform gebaseerd op allerlei cutting-edge visualisatietechnieken zoals VR (virtual reality), Kinect en 3D, die bezoekers toelaten op een immersieve en interactieve manier te ervaren hoe nieuwe technologieën de gezondheidszorg van de toekomst vorm geven.

An Tanghe, Algemeen Directeur van Health House: “Vlaanderen behoort tot de wereldtop op het vlak van healthcare en life sciences. Met zijn innovatief exhibitie-concept wil Health House organisaties en ecosystemen in het domein van gezondheid en zorg een platform bieden, waarmee ze zichzelf en relevante trends en ontwikkelingen op de kaart kunnen zetten.”