Cisco start in 2020 met 5G

“Wij verwachten tegen 2020 met snelle en stabiele 5G-installaties te kunnen starten”, zegt Arnaud Spirlet, algemeen directeur van Cisco België en Luxemburg.

Trefwoorden: #Cisco, #ICT, #IoT, #mobiel dataverkeer, #provider, #smartphone, #video

Lees verder

Techniek

( Foto: Cisco )

ENGINEERINGNET.BE - “In 2021 zal 5G dan al goed zijn voor 1,5% van het mobiele gegevensverkeer. Per 5G-connectie zullen we bijna vijf keer meer gegevens kunnen versturen dan met onze huidige 4G-verbindingen en tien keer meer dan via 3G. Dat biedt enorme perspectieven.”

De uitspraak werd gekoppeld aan de publicatie van Cisco’s elfde editie van de Visual Networking Index (VNI). Die voorspelt dat we met zijn allen tegen 2021 zo’n 600 exabyte aan data over gsm- en wifi-netwerken zenden.

Mobiel dataverkeer verhonderdvoudigt op tien jaar tijd. Mobiel dataverkeer groeit van 8% naar 20% van alle IP-verkeer. De versnelling is ingezet. Mobiel dataverkeer verzevenvoudigt de komende vijf jaar. Internet of things (IoT) en mobiele video zijn de motor hierachter.

In 2021 zijn er 12 miljard mobiele geconnecteerde toestellen. Er zijn meer mensen met een mobiele telefoon (5,5 miljard) dan met een bankrekening (5,4 miljard) of stromend water (5,3 miljard). Het aantal smartphones verdubbelt tot 6,2 miljard. Mobiel surfen kan met 20,4 Mbps dan ook drie keer sneller dan vandaag.

‘Live tv’-kijken via de smartphone of laptop zal 5% van het totale mobiele videoverkeer uitmaken. Meer dan driekwart van alle mobiele dataverkeer is video.

IoT-toepassingen -machines die met machines praten- exploderen. In 2021 zijn 3,3 miljard van alle mobiele connecties -29%- voor IoT Vandaag zijn er dat zo’n 780 miljoen of 5%. Het aantal ‘wearables’ verdrievoudigt. Van het miljard wearables hebben 70 miljoen een eigen telecomverbinding.

Virtual reality-toepassingen spuiten dan tot 140 petabyte per maand over de luchtgolven. Cisco verwacht dan 100 miljoen VR-headsets te tellen. Vandaag zijn het er 18 miljoen. Augmented reality- verkeer verzevenvoudigt tot 21 petabyte per maand.

Tegen 2021 loopt meer dan de helft (58%) van alle mobiele data via 4G. Een brede uitrol van 5G-installaties -vanaf 2020- zal de datastorm verder aanwakkeren. G5 wordt drie keer sneller van 6.8 Mbps nu tot 20.4 Mbps.