Vlaamse overheid in zee met Arcadis en Sweco voor aanpak Brusselse Ring

De Vlaamse overheid heeft studiebureaus Arcadis en Sweco Belgium een meerjarige opdracht gegund om ondersteuning te bieden bij de herinrichting van de Ring rond Brussel (R0).

Lees verder

Techniek

( Foto: Arcadis )

ENGINEERINGNET.BE - Deze herinrichting betreft het noordelijke deel van de Ring, tussen de knooppunten Groot-Bijgaarden en Sint-Stevens-Woluwe.

De Vlaamse overheid wil met de herinrichting van de Ring en aangrenzende infrastructuur voor vlotter en veiliger verkeer rond Brussel zorgen. De belangrijkste ingreep is het splitsen van het doorgaand en lokaal verkeer op de Ring.

Deze twee stromen krijgen gescheiden rijstroken. Daarnaast wordt er ook zogenaamde ‘flankerende’ infrastructuur voorzien, zoals tramlijnen en fietsbruggen, die de verbinding van de Brusselse rand met de hoofdstad zullen verbeteren.

In 2016 presenteerde de Vlaamse overheid al haar plan om de Ring opnieuw in te richten, met een splitsing van verkeersstromen. MoVeR0 gaat nu aan de slag om het bestaande voorontwerp verder uit te werken.

De twee bureaus (onder de noemer ‘MoVeR0’) gaan de komende 12 jaar zorgen voor verkeerskundige studies, technische ontwerpen (wegen, kunstwerken en andere infrastructuur), procesbegeleiding, advies bij aanbesteding, en ondersteuning bij stakeholdermanagement en communicatie.

De jaarlijkse contractwaarde is geraamd op 3 miljoen euro (excl. btw).


ACHTERGROND
Andere partners in het project zijn Stibbe (juridische expertise), Deloitte (fiscaliteit en financiering), MINT (verkeer), en voor landschap en architectuur de bureaus Zwarts & Jansma Architects, CLUSTER landschap+stedenbouw en Frank Van Hulle.