Consortium ontwikkelt zeer krachtige en energiezuinige microserver

Acht noordelijke bedrijven en kennisinstellingen, waaronder AstroTec, Variass en het Datacenter Groningen, hebben voor dit project bijna een half miljoen euro subsidie ontvangen.

Trefwoorden: #AstroTec, #Datacenter Groningen, #energiezuinig, #Groningen@Work, #microserver, #Variass

Lees verder

Techniek

( Foto: Variass )

ENGINEERINGNET.NL - Dit project speelt in op de ontwikkeling dat informatietechnologie een steeds grotere rol speelt in onze maatschappij. Er wordt meer data digitaal opgeslagen en steeds meer apparaten, installaties en machines maken gebruik van een computer om 'slim' te werken.

Het nadeel hiervan is dat datacenters één van de grootste energieverbruikers zijn van CO2 in Nederland. Ze stoten 930 kiloton uit per jaar, wat gelijk staat aan het energieverbruik van 200.000 huishoudens. Ook bereiken steeds meer datacenters de grenzen van hun capaciteit.

Momenteel wordt de microserver alleen nog gebruikt in en voor wetenschappelijke omgevingen. Deze nieuwe microserver is kleiner en energiezuiniger dan de nu gebruikte microservers in commerciële omgevingen, zoals datacenters en fabrieken.

Het consortium bestaat verder uit de bedrijven Resato en ZiuZ, LifeLines Databeheer en de kennisinstellingen Astron, de Hanze Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Op korte termijn levert het project 15 arbeidsplaatsen op en op de langere termijn een veelvoud hiervan.

De provincie Groningen subsidieert het project vanuit het programma Groningen@Work met een bedrag van 35.991 euro. De provincies Fryslân en Drenthe ondersteunen het project ook nog eens met elk 35.991 euro. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland ondersteunt het project met 377.904 euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Het consortium wil aantonen dat door de bouw en het testen van een aantal prototypes deze nieuwe microserver ook in een commerciële omgeving gebruikt kan worden. Ook wordt er een businessplan opgesteld waarmee de microserver commercieel in de markt gezet kan worden. Na afloop van het project verwachten de partijen te kunnen starten met de productie van de systemen in Noord-Nederland.

Dit project kan leiden tot nieuwe bedrijvigheid in Noord-Nederland met een omzetpotentie na vijf jaar van 12 miljoen euro. Het terugdringen van de CO2-uitstoot in Nederland is op termijn circa 1 miljoen ton, wat neerkomt op 3,5% van de Nederlandse klimaatdoelstellingen tot 2020.