20% ziet in cyberspionage grootste bedreiging in 2017

Uit een onderzoek van wereldwijd cyberbeveiligingsbedrijf Trend Micro blijkt dat 20% van alle bedrijven ter wereld cyberspionage als de grootste bedreiging voor hun activiteiten beschouwt.

Trefwoorden: #BEC, #Business Email Compromise, #cybercrime, #cybercriminaliteit, #hacker, #hacking, #Ransomware, #Trend Micro

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Pixabay )

ENGINEERINGNET - 26% heeft moeite om het snel veranderende bedreigingslandschap bij te benen. 20% Amerikaanse organisaties heeft al met een cyberspionage-aanval te maken gehad in 2016.

Het onderzoek, waarbij IT-besluitvormers bij 2.402 ondernemingen in Europa en de V.S. werden ondervraagd, toont aan dat cyberspionage boven aan de lijst van grootste beveiligingsproblemen staat voor 2017, gevolgd door gerichte aanvallen (17%) en phishing (16%).

Bedrijven in Italië (36%), Frankrijk (24%), Duitsland (20%) en Nederland (17%) stonden boven aan de lijst voor landen waar de grootste vrees voor cyberspionage bestaat, hetgeen opvallend is gezien de verkiezingen die dit jaar in deze landen zullen plaatsvinden. In België werden geen bedrijven bevraagd.

Acht van de tien landen noemden de toegenomen onvoorspelbaarheid van cybercriminelen (36% van het totaal) als grootste uitdaging voor de bescherming tegen cyberbedreigingen. Nog eens 29% maakt melding van een gebrek aan inzicht in de allernieuwste bedreigingen en 26% heeft moeite het zich in snel tempo ontwikkelende bedreigingslandschap en de steeds geavanceerdere activiteiten van cybercriminelen bij te benen.

Volgens het onderzoek heeft bijna 64% van alle bedrijven te maken gehad met een 'gekende' zware cyberaanval in de laatste 12 maanden. Gemiddeld kregen ze vier aanvallen te verwerken. Ransomware was verreweg de grootste bedreiging: 78% van de respondenten gaf aan ten minste één keer het doelwit van ransomware te zijn geweest in de afgelopen periode. Het was zelfs zo dat slechts 16% van wie een aanval had ondergaan, niet door een ransomware-aanval was getroffen.

Interessant is dat slechts 10% van alle organisaties denkt dat ransomware in 2017 een bedreiging zal vormen, ook al werd in 2016 een toename van 748% in ransomware-aanvallen vastgesteld, die resulteerden in 1 miljard US dollar aan verliezen voor ondernemingen wereldwijd.

Het aantal ransomware-families zal volgens de voorspellingen met nog eens 25% groeien in 2017, en zullen ook apparaten zoals mobiele telefoons, IoT-apparaten en IIoT-apparaten (Industrial IoT) het doelwit vormen.

BEC (Business Email Compromise), dat ook wel CEO-fraude of "whaling" wordt genoemd, werd door slechts 12% van de respondenten als bedreiging genoemd, hetgeen erop duidt dat bedrijven de impact van deze aanvallen onderschatten.

BEC-zwendel blijkt ongelofelijk lucratief, met een gemiddeld verlies van 140.000 USD voor bedrijven wereldwijd in 2016.