Geavanceerde security-technieken belangrijker in strijd tegen cyberdreiging

Een onderzoek van Trend Micro toont dat 76% van de organisaties denkt dat geavanceerde security-technieken er voor gaan zorgen dat we minder afhankelijk zullen zijn van menselijk oordeel.

Trefwoorden: #cyberbedreiding, #cybercrime, #ICT, #malware, #ransomware, #security, #security-technieken, #Trend Micro

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De verschuiving van menselijk oordeel naar geavanceerde security-technieken vermindert de druk op IT, waardoor tijd vrijkomt voor andere, meer strategische activiteiten. Bijna 45% van de onderzochte bedrijven in Europa en de VS gelooft dat deze verandering binnen vijf jaar realiteit zal zijn.

Voor dit tweede deel van zijn State of Cybersecurity-onderzoek, ondervroeg Trend Micro 2.402 IT-beslissers in Europa en de Verenigde Staten. Het onderzoek laat zien dat 67% van alle ondervraagde organisaties al op enige manier bezig is met de transformatie van hun security-systemen door gebruik te maken van geavanceerde technieken. Daarnaast zegt 43% van de bedrijven die dit nu nog niet doet, het van plan is om deze binnen 12 tot 18 maanden te introduceren.

Ondanks dat de meerderheid van de bedrijven groot voorstander is van geavanceerde security-technieken, zijn velen ook sceptisch en is er veel onduidelijkheid. Wanneer we specifiek kijken naar machine learning, geeft 1 op 5 ondervraagde bedrijven aan dat ze het idee hebben dat dit een marketing buzzword is.

Daarnaast denkt 15% dat machine learning en gedragsanalyse niet heel erg of helemaal niet effectief zijn bij het voorkomen van cyberaanvallen. Dit geeft aan dat er nog scepsis heerst over de rol die dit soort technieken gaat spelen in de beoordeling van cyberdreigingen.

Leah MacMillan, senior vice president of global marketing van Trend Micro: “Cyber-dreigingen worden steeds moeilijker te ontdekken en zijn steeds krachtiger. Daarom zullen bedrijven ook hun verdediging moeten aanpassen.”

Het rapport geeft ook inzicht in het gebrek aan inzicht in false positives binnen cybersecurity. Dit is een situatie waarin een security-systeem denkt dat het een bedreiging heeft ontdekt, daarop actie onderneemt, maar dat die dreiging helemaal nog niet bestaat.

De acties die hiervoor worden ondernomen, kosten veel tijd en kunnen het functioneren van de gehele organisatie negatief beïnvloeden. Veertig procent van de ondervraagde bedrijven heeft echter nooit stilgestaan bij dit onderwerp.

Veel bedrijven krijgen dagelijks te maken met soms meer dan 500.000 nieuwe, unieke bedreigingen en alleen al in 2016 was een stijging te zien van 752 procent in het aantal ransomware-aanvallen.

Dat ransomware een levensecht probleem is voor bedrijven, was afgelopen weken goed te zien met WannaCry dat wereldwijd toesloeg.