3D Hall of Fame voor Fried Vancraen

Fried Vancraen, de oprichter van Materialise, werd vorige week opgenomen in de Hall of Fame n.a.v. de uitreiking van de TCT Awards in het stadhuis van Birmingham.

Trefwoorden: #3D printing, #additive manufacturing, #Fried Vancraen, #Materialise, #TCT Awards

Lees verder

HR

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Fried Vancraen is één van het handjevol pioniers en innovatoren in 3D printing dat die eer te beurt viel. Hij is er overigens in goed gezelschap. Eveneens opgenomen zijn Adrian Bowyer, Chuck Hull, Hans Langer, en Scott Crump.

Adrian Bowyer lag aan de basis van het Replicating Rapid Prototyper-project, beter gekend als RepRap, dat 3D printing naar de consumentenmarkt bracht en daarmee de hype rond de technologie aanzwengelde.

Chuck Hull patenteerde de stereolithografie techniek en richtte 3D Systems op in 1986.

Dr. Hans Langer richtte in 1989 EOS op, de producent van 3D printmachines voor polymeren en metalen. De serial ondernemer is ook actief in o.a. SCANLAB Gmbh dat lasers voor additive manufacturing toelevert.

Scott Crump patenteerde in 1989 het Fused Deposition Modeling (FDM) extrusieproces en richtte machinebouwer Stratasys op.

Vancraen richtte Materialise op in 1990 met de missie de 3D technologie in te zetten voor een betere en gezondere wereld. Hij nam de drievoudige uitdaging aan betere software te bouwen, een kwaliteitsservice in 3D printing op te zetten en de mogelijkheden van de technologie voor medische toepassingen open te breken.

Vandaag telt Materialise 1.450 medewerkers in 21 vestigingen wereldwijd. Het is een van de grootste 3D fabrieken ter wereld en met meer dan 150 3D printers in Leuven alleen alvast de grootste in Europa. Deze week opent het bedrijf trouwens zijn ‘vierde gebouw’. Daarmee voegt het 9.000 m2 of zo’n 40% extra capaciteit toe.

Materialise haalde in Birmingham ook de TCT Industrial Product Application Award 2017 binnen voor zijn co-creatie met Philips Lighting bij het herontwikkelen van tools voor diens productielijnen voor lampen (zie video onderaan).

Het kreeg ook lof voor zijn samenwerken in het Yuniku Customisable Eyewear-project.


Video: